holding on

Benieuwd waar de uitspraak 1 BV is geen BV’ op slaat? We leggen het je haarfijn uit!

Bij het oprichten van een BV is het vaak handig om meteen een holding op te richten. Een holding klinkt misschien wat overdreven, maar ook voor de in eerste instantie kleinere ondernemers heeft het oprichten van een holding veel voordelen. Bijvoorbeeld als je aansprakelijk wordt gesteld, aandeelhouders wilt laten toetreden of verwacht veel winst te gaan maken in het eerste jaar.

Zoals je vast weet kiezen veel ondernemers ervoor een BV op te richten om hoofdelijke aansprakelijkheid uit te sluiten. Hierdoor loopt jouw persoonlijk vermogen geen gevaar als je BV in zwaar weer terecht komt. Om ervoor te zorgen dat je dit ook op zakelijk vlak uitsluit kun je een holding oprichten. Je start dan met een werk BV (werkmaatschappij) en een holding BV. Vandaar dus de ‘1 BV is geen BV’ uitspraak! Vanuit de werk BV sluit je overeenkomsten, neem je personeel aan, enzovoorts. Deze BV moet werken. De werk BV is eigenlijk het gezicht van jouw onderneming. De holding BV bezit alles van waarde. Denk bijvoorbeeld aan je pensioen, een auto van de zaak, winsten, IP, enzovoorts. Bij een faillissement van de werk BV ben je hierdoor niet meteen al je zuur verdiende centen kwijt van eerdere jaren!

Natuurlijk wordt bij een faillissement wel gekeken of de werk BV bijvoorbeeld failliet is gegaan door wanbeleid. Heeft de ondernemer de werk BV opzettelijk laten ‘klappen’? In zulk soort gevallen biedt de holding BV structuur geen uitkomst. Bij wanbeleid is de ondernemer namelijk wel privé aansprakelijk.

Een ander voordeel van het oprichten van een holding is dat het (op den duur) verkopen van jouw onderneming (de werk BV) makkelijker is. Alle waarde hoeft dan niet meer van de werk BV naar een holding te worden overgeheveld.

De enige nadelen van een holding BV structuur is wel dat de (oprichtings)kosten hoger zijn, en het geheel wat complexer wordt. Door de zogenaamde deelnemingsvrijstelling zorg je ervoor dat je niet onnodig belasting betaald wanneer winst vanuit de werk BV naar de holding wordt uitgekeerd. Dit kun je uiteraard met een gerust hart overlaten aan SFAA.

Vragen? bel SFAA!

We kunnen ons voorstellen dat je naar aanleiding van onze ‘1 BV is geen BV’ blog vragen hebt. Wij helpen je graag verder en geven antwoord op al je fiscale vragen. Dus bel 020 26 10 723 of mail naar info@sfaa.nl