Tip van de week: E-commerce

2021 loopt al bijna op zijn einde, in het komende jaar zullen een aantal dingen veranderen voor jou als ondernemer. Zo wordt het rijden van een elektrische auto minder voordelig, veranderd de WKR en zijn er nog andere veranderingen. In deze blog lees je tien fiscale eindejaar tips om een groter fiscaal voordeel te behalen.

 

1-    Wil je een elektrische auto aanschaffen? Doe dat in 2021.

Een nieuwe auto nodig en geïnteresseerd in het kopen van een elektrische auto? Dan kun je dit het beste nog voor het einde van het jaar doen. De bijtelling voor elektrische auto’s zal worden verhoogd naar 16%. Daarnaast geldt dit ook voor de cataloguswaarde tot €35.000 i.p.v. tot €40.000 zoals nu het geval is. Koop je je auto in 2021 dan kun je nog 5 jaar van de lage bijtelling profiteren. Daarnaast profiteer je van een milieu investeringsaftrek van 13.5% tot een cataloguswaarde van €40.000. Lees voor meer informatie onze blog over elektrisch rijden en de bijtelling hier van.

 

2-    Heroverweeg de fiscale eenheid van je onderneming(en)

In 2022 verandert er iets aan de vennootschapsbelasting, momenteel geldt hier namelijk een tarief van 15% tot een winst van €245.000. In het komende jaar zal dit worden verhoogd naar €395.000. Boven dit bedrag geldt een tarief van 25%.  Op het moment dat je meerdere bv’s bezit mag je de winsten en verliezen onderling met elkaar verrekenen, wel mag je slechts 1 keer van het lage tarief gebruik maken. Wil je weten wat voor jou de meest voordelige manier is om winsten en verliezen te verrekenen? Neem contact met ons op en zie hoe je bij SFAA het ultieme fiscale voordeel behaalt. Als je een verandering wilt doorzetten in 2022 moet je voor 1 januari 2022 deze verandering doorgeven aan de belastingdienst.

 

3-    Maak gebruik van de verhoogde WKR

Met de WKR kun je veel fiscaal voordeel behalen, zo is de WKR (werkkostenregeling) wegens de COVID-crisis verhoogd naar 3% tot een totale loonsom van €400.000, het percentage hierboven bedraagt 1.18%. In 2022 zal dit worden teruggedraaid naar 1.7% tot een loonsom van €400.000. Gebruik de vrije ruimte dus dit jaar nog voor het ultieme fiscale voordeel, je kunt de ongebruikte vrije ruimte niet naar het volgende jaar meenemen.

Meer lezen over de WKR? Bekijk deze blog: De WKR uitgelegd.

 

4-    Voordeel schenkbelasting

Naast de WKR is ook het bedrag wat als vrijstelling geldt voor de schenkbelasting met €1.000 verhoogd naar €6.604 voor een schenking aan je kinderen. De vrije ruimte voor het doen van een schenking aan kleinkinderen of overige derden is verhoogd naar €3.244. In het komende jaar zal dit net als de WKR weer worden teruggedraaid. Ben je van plan om een schenking te doen dan is het voordeliger om dat nu te doen.

 

5-    Bereken de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor je onderneming

Als je meer dan €2.400 investeert per boekjaar met je onderneming heb je mogelijk recht op de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Deze regeling zorgt ervoor dat je als ondernemer een extra bedrag mag aftrekken van de winst.

Hoe meer je investeert hoe minder je mag aftrekken van de winst, hierdoor kan het voordeliger zijn om investeringen uit te stellen tot volgend jaar. Bekijk dus goed hoeveel je hebt geïnvesteerd en hoe jij het ultieme fiscale voordeel kunt behalen.

Precies weten hoe de KIA werkt? Lees onze blog over de KIA.

 

6-    Verandering milieulijst 2022

Als ondernemer kun je middels de milieu investeringsaftrek (MIA) op een voordelige manier investeren in milieuvriendelijke producten. Via de milieulijst wordt bepaald welke investeringen milieuvriendelijk zijn. Aan het einde van 2021 wordt de lijst voor 2022 bekendgemaakt. Ben je van plan om een milieuvriendelijk investering te doen, check dan de nieuwe milieulijst voor het einde van 2022. Als het gene waar je in wilde investeren niet op de lijst van 2022 staat is het verstandiger om dit nog voor het einde van het jaar te doen.

 

7-    MIA verhoogd in 2022

Staat de milieuvriendelijke investering wel op de milieulijst van volgend jaar dan is het voordeliger om deze investering uit te stellen tot volgend jaar. De milieu investeringsaftrek wordt namelijk verhoogd in het komende jaar. De percentages worden van 13,5%, 27% en 36% vervangen door 27%, 36% en 45%. Meer over de MIA weten? Klik op de link.

 

8-    Verlaag je winst met de zelfstandigenaftrek

Voldoe je als ondernemer aan het urencriterium? Dan kun je een beroep doen op de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek bedraagt in 2021 € 6.670. Indien je winst in 2021 te laag is om de zelfstandigenaftrek helemaal te gebruiken, dan wordt het bedrag van de zelfstandigenaftrek dat je niet hebt gebruikt verrekend met de winsten in de volgende negen jaren. De winst moet in die jaren dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

 

9-    Opname liquiditeiten

Privévermogen wordt belast in box 3, hiervan geldt 1 januari als peildatum. Neem dus voor 1 januari niet te veel op uit je onderneming. Je betaalt namelijk, afhankelijk van hoeveel vermogen je hebt, in 2022 maximaal 1.71% belasting over het opgenomen bedrag.

 

10- Cluster je zorgkosten

Zorgkosten zijn nog steeds aftrekbaar. Dit jaar nog tegen maximaal 43%, volgend jaar tegen maximaal 40%. Er geldt wel een drempel. Dat betekent dat alleen de zorgkosten boven deze drempel aftrekbaar zijn. Heb je bijvoorbeeld dit jaar een fors bedrag aan de tandarts uitgegeven en wil je bijvoorbeeld een nieuw hoortoestel aanschaffen? Overweeg dit dan nog dit jaar te doen om zo met een groter bedrag boven de drempel uit te komen en dus meer fiscaal voordeel te behalen.

 

Bonus tip- Administratie bij SFAA

Altijd het ultieme fiscale voordeel behalen? Met een administratie bij SFAA haal je altijd het meeste fiscale voordeel. Meer weten? Neem contact met ons op of plan een adviesgesprek in en zie wat wij voor jou en je onderneming kunnen betekenen.  Liever direct iemand spreken? Bel dan naar +31 20 26 10 723.