Tanken wordt steeds duurder. Dit is iets wat niet direct opvalt op het moment dat je aan de pomp staat, maar wat wel handig is om te weten wanneer je wekelijks je auto vol gooit. Zo verschilt het ook waar je tankt. Onze vrienden van MKB brandstof hebben hier speciaal een blog over geschreven. Zo weet jij met deze 5 tips om goedkoper te tanken waar je het voordeligst kan tanken.
Nederland heeft de hoogste benzineprijs van Europa, met diesel staan we ook in de top vijf. Vooral de hoge accijns en de BTW zorgen voor een hoge brandstofprijs. Sommige pomphouders geven korting op de brandstofprijs, maar dit is vrijwel altijd korting op de adviesprijs. Als je echt wilt profiteren van de prijsverschillen aan de pomp kan je het beste een objectieve bron raadplegen. In deze blog lees je 5 tips om goedkoper te tanken in Nederland.
De 5 bespaartips voor tanken
1: Vakantie geboekt in Nederland? In deze 3 provincies tank je het voordeligst
Nederland is eigenlijk best een leuke vakantiebestemming. Je kunt op een mooie zomerse dag wilde dieren bekijken in Wildlands Adventure Zoo in Emmen, de Friese Meren bezoeken of gezellig picknicken in het Lauwersmeergebied. Misschien raad je het al, voordelig tanken doe je dus in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen. De gemiddelde brandstofprijs voor benzine is hier op dit moment 1 euro en 65 cent. Ook diesel is hier voordeliger met 1 euro en 34 cent als gemiddelde dieselprijs. Ga je liever naar zuidelijk gebied? Dan is Zeeland de voordeligste provincie om te tanken. Daar wordt je vakantie alleen maar leuker van toch?
2: Premium brandstof tanken of toch maar niet?
E10, voorheen Euro95, is gewone benzine met tien procent bio-ethanol (alcohol gemaakt van plantaardige resten). Daarnaast heb je nog benzine E5, voorheen Euro98, dit bevat maximaal vijf procent ethanol en een hoger octaangehalte (ja nu worden we technisch). Door E10 te tanken beperk je je CO2 uitstoot. Deze brandstof bestaat namelijk voor een deel uit plantaardige resten, oftewel hernieuwbare energie. Nieuwe auto’s kunnen goed met E10 overweg. Sommige oude auto’s en sportieve wagens kunnen alleen niet tegen het hogere ethanol-gehalte in E10. Maar dat is ongeveer tien procent van alle Nederlandse benzine auto’s. Check hier of jouw voertuig E10 aankan, het kan je zo’n 12 cent per liter schelen.
Wat kost de Euro98 brandstoffen nu gemiddeld?
- Premium benzine E5 € 1,85
Dit is dus ongeveer 20 eurocent duurder dan een liter E10 in Drenthe.
3: Kies het juiste moment om te tanken
We zien dat de gebruikers van onze app Tanken met MKB Brandstof vooral in de middag tanken (38%). En anders wel in de ochtend (31,73%). Dat is supergoed, want dan zijn de brandstofprijzen meestal het voordeligst. Maar sommige pomphouders doen aan dynamic pricing. Ze kijken naar het tankgedrag van hun klanten en passen daar gedurende de dag hun prijzen op aan. Met de apps van MKB brandstof heb je altijd de actuele prijs aan de pomp binnen handbereik, da’s handig!
4: Tanken langs de snelweg
Een minderheid van onze app-gebruikers, tussen de 11 en 23 procent, tankt langs de snelweg. En dat is maar goed ook, want je bent duurder uit. Het prijsverschil is op dit moment 10 cent per liter als je benzine tankt, en 9 cent als je diesel tankt. Maak je gebruik van premium brandstof dan is het prijsverschil kleiner. Je betaalt dan zo’n 6 cent per liter meer langs de snelweg. Tip van de ANWB: bij een prijsverschil van 5 cent loont omrijden tot vijf kilometer en bij 10 cent prijsverschil loont omrijden tot tien kilometer.
5: Tankbon goed bewaren
Met de huidige brandstofprijzen kan een tank beurt al snel rond de 20 euro aan btw kosten betekenen. Gelukkig kun je met het bewaren van je tankbonnetje deze 20 euro terugvorderen bij de belastingdienst. Maar wat nou als je het bonnetje vergeet te ragen, of de onbemande pomp geeft geen bonnetje? Dan kost dat je al snel 20 euro.
Met de tankpas van MKB-brandstof is dit verleden tijd. Je tankt, betaald met de pas, en je hebt 100% garantie dat je btw wordt teruggevorderd. Dit allemaal omdat via de tankpas de transacties worden bijgehouden en verwerkt. Zo is de tankbon verleden tijd.
De goedkoopste brandstofprijs binnen handbereik
Dit waren de 5 tips om goedkoper te tanken, mede mogelijk gemaakt door MKB brandstof. Ruim 50.000 ondernemers maken gebruik van de autopas van MKB Brandstof. MKB brandstof ziet dus heel wat zakelijke transacties voorbij komen en helpt je graag met besparen. In de nieuwste release van hun gratis app ‘Tanken met MKB Brandstof’, heb je realtime inzage in de prijzen van de verschillende brandstoffen. Super actueel dus! En handig voor als je naar nieuwe plekken reist. Zo kan jij altijd voor de laagst mogelijke prijs je auto tanken!
Klant bij SFAA en geïnteresseerd in een tankpas van MKB-brandstof? Neem contact op met je persoonlijke accountmanager en bekijk welk voordeel dit kan opleveren. Nog geen klant bij SFAA? Meld je aan voor een gratis adviesgesprek!