Heeft u uw btw aangifte al klaar staan?
7 redenen om in 2015 een bedrijf te kopen

Wij bij SFAA zijn niet alleen gespecialiseerd in het verzorgen van administraties maar ook waarderingen kunnen maken van uw onderneming of onderdelen daarvan. Schrijven we deze week een hele andere blog dan u van ons gewend bent, namelijk over de 7 redenen om in 2015 een bedrijf te kopen.

Uit een recent onderzoek van ‘Management Team’ is gebleken dat zeer veel managers wel voor zichzelf zouden willen beginnen. Opnieuw een bedrijf opbouwen is ingewikkeld en vooral risicovol. De ervaren managers kiezen er vaak voor om een bedrijf over te nemen, een management buy-in. Hieronder 7 redenen om nu actie te ondernemen:

1. Macro-signalen staan op groen

In 2015 wordt er een stijging in de economische groei verwacht met 1,25% en dat zal tot 2018 tussen de 1,5 en 1,75% per jaar worden. Bovendien zijn ook de huizenmarkt, de beurs, het consumenten- en ondernemersvertrouwen in een ontzettende groei en is de rente op dit moment historisch laag. Een perfecte basis voor een bedrijfsovername.

2. Er is veel (latent) aanbod

Door de crisis hebben veel ondernemers, die nu tegen de pensioen aanzitten, de verkoop van hun bedrijf uitgesteld. Maar het wordt nu toch echt tijd, want op dit moment zijn er 1 op de 4 Nederlandse ondernemers ouder dan 60 jaar. In 2020 wordt er verwacht dat er meer dan 10.000 bedrijven op de markt zijn gekomen.

3. Geen opvolging binnen de familie

Steeds meer familiebedrijven worden niet meer overhandigd aan de familieleden. In de drie van de vier gevallen gaan de bedrijven naar een externe koper.

4. Steeds meer alternatieve financiering

Het verkrijgen van een financiering voor uw bedrijf blijft nog steeds lastige zaak.  Maar gelukkig zijn er door het ontstaan van de nieuwe financieringsvormen steeds meer manieren voor alternatieve financiering.

Crowdfunding is hier een van, wordt de laatste tijd steeds vaker gebruikt bij bedrijfsovernames. Ook worden de informal investors, MKB-obligatiefondsen en participatiemaatschappijen veel vaker betrokken bij overnametransacties. Daarnaast heeft ook de overheid een aantal regelingen beschikbaar die de kans op financiering vergroten.

5. Overgenomen bedrijven presteren beter

De bedrijven die worden overgenomen hebben meer kans op succes. Nieuwe eigenaren komen met en frisse blik en zorgen voor nieuwe energie en innovatie in het bedrijf. Van alle startende bedrijven gaat bijna 70% binnen drie jaar failliet. Slechts 8% wordt echt succesvol, en blijft langer bestaan.

6. U stapt op een rijdende trein

Een van de grootste voordelen van een bedrijfsovername is dat u veel meer vaart kunt maken. Het product, de klanten, en het personeel; dat is er allemaal al. U kunt u nu concentreren op het structureren en verbeteren van de bedrijfsprocessen.
Nog een ander voordeel is dat u vanaf het begin ook over een inkomen beschikt. Er is inmiddels voldoende cashflow waaruit de beheer- en de overige kosten betaald kunnen worden.

7. MKB-overnameadvies professioneler

De overnamemarkt blonk tot niet zo lang geleden niet erg uit door transparantie en professionaliteit. Voor potentiële kopers was het vaak lastig om met juiste bedrijven en personen in contact te komen. In de laatste jaren is er een behoorlijke kwaliteitssprong gemaakt. Zowel op het gebied van matchmaking als ook op het vlak van waardebepaling, juridische ondersteuning en hulp bij het krijgen van de financiering.

Uiteraard blijft een bedrijf overnemen een intensief traject met de nodige haken en ogen. Het is zeer van belang dat u goed bent voorbereidt en weet waar u naar op zoek bent.

Heeft u hulp nodig bij het maken van een waarderingsmodel of denkt u erover om uw financiële administratie uit te besteden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of mail uw vraag naar info@sfaa.nl. Wij kijken graag met u mee!

7 redenen om in 2015 een bedrijf te kopen