Geld van tegemoetkoming

In deze blog lees je waar je rekening mee moet houden wanneer je gebruik hebt gemaakt van de Tozo uitkering. Dit geldt zowel voor de Tozo 1, Tozo 2 en de Tozo 3. Meer informatie over de Tozo vind je hier…

De Tozo, ook wel tijdelijke overbrugging zelfstandig ondernemers is een regeling getroffen door de Nederlandse overheid om zelfstandige ondernemers door deze COVID-crisis te helpen.

De volgende vier punten worden door de rijksoverheid uitgelicht:

Punt 1: controle:

De gemeente zal controleren of er terecht aanspraak is gemaakt op de Tozo, zo checkt de gemeente of jouw inkomen wel echt onder het sociale minimum is gekomen door de pandemie, of je wel echt hebt voldaan aan het uren criterium of kijkt de gemeente of het inkomen van de partner in deze kwestie goed is ingevuld. Mocht de gemeente over dit of een ander punt vragen hebben dan neem de gemeente zelf contact met je op.

Doet de gemeente dit lever dan de bewijsstukken op tijd aan!

Punt 2: Financiële aandachtspunten:

Was er sprake van een 13e maand, een eindejaarsuitkering, een winstdelingsregeling of een bonus, en was jij of je partner werknemer van deze onderneming? Geef dit dan net als het normale inkomen aan bij de gemeente.

Heb jij gebruik gemaakt van de lening voor bedrijfskrediet die in de Tozo regeling valt? Dan moet je de Tozo-uitkering terugbetalen vanaf 1 januari 2021.  Kun je al eerder beginnen met aflossen, zorg dan dat je dat zoveel mogelijk dit jaar doet om extra kosten te voorkomen. Zo kun je namelijk door de lening vroegtijdig af te lossen de rente lasten verlagen.

De afbetaling moet pas vanaf 1 januari 2021 worden vervuld tegen 2% rente, maar eerder aflossen is dus altijd beter.

Punt 3: Belastingaangifte:

Geef bij de belastingaangifte van 2021 de Tozo uitkering als inkomen op! Vergeet dit niet!

Ook is het belangrijk dat je als jij of je partner een inkomen uit loondienst of een uitkering hebben gehad, je dit goed onthoudt. Je hebt dan namelijk misschien te weinig inkomstenbelasting betaald, dit zou betekenen dat je dit moet terugbetalen bij de volgende inkomstenbelasting aangifte. Zet hiervoor, mits dat mogelijk is, geld opzij. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Meer informatie hierover? Kijk dan op deze webpagina van de overheid.

Punt 4: Geef wijzigingen door:

Is de situatie van jou of je partner verandert sinds het aanvragen van de Tozo? Geef dit dan aan bij de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een verandering in inkomen, een verhuizing, stop met de onderneming of een verandering in de samenstelling van het huishouden.

Dit kan namelijk allemaal effect hebben op in hoeverre je aanspraak maakt op de Tozo.

Dit waren de belangrijkste punten rondom de Tozo. Heb je vragen over de steun, jouw onderneming of een compleet ander onderwerp? SFAA helpt je graag verder. Vraag een gratis adviesgesprek aan en zie hoe onze financiële rekenwonders jou kunnen ontzorgen. Zo kan jij je focussen op wat echt belangrijk is, namelijk het ondernemen! Direct iemand spreken? Bel dan naar +31 20-2610723 .