Aanpassingen Wet Werk en Zekerheid wat betekent dit voor u?
Aanpassingen Wet Werk en Zekerheid wat betekent dit voor u?

De Wet Werk en Zekerheid zal per 1 juli 2015 ingrijpende veranderingen ondergaan. Door deze wijzigingen veranderen het ontslagrecht en de regels voor flexibele arbeidscontracten.

Om het lekker overzichtelijk te houden, hierbij de meest ingrijpende veranderingen op een rijtje:

– Het aangaan van een oproep- of nul-uren contract mag alleen wanneer het in het de CAO is toegestaan of wanneer de werkzaamheden incidenteel zijn.

– Een werknemer mag maximaal drie tijdelijke contracten aangaan binnen 2 jaar. Dit betekent dat het vierde contact een vast dienst verband zal betekenen. In tegenstelling tot de huidige regels wordt de onderbrekingstijd tussen twee contracten verlengt tot een half jaar. Na een onderbreking begint een nieuwe twee-jaar termijn.

– Ten derde is het niet toegestaan om bij een contract van maximaal 6 maanden te werken met een proefperiode.

– Bij een contract van zes maanden of langer, is de werkgever verplicht om minimaal één maand vóór het einde van het contract, een schriftelijk opzegging (met motivering) te overleggen. Hetzelfde geldt voor een verlenging van het contract.

– Bij ontslag na een diensttijd van minimaal twee jaar, moet de werkgever een transitievergoeding betalen aan de werknemer. De transitievergoeding is afhankelijk van het dienstverband en de leeftijd van de werknemer.

– Een concurrentiebeding is niet toegestaan bij een contract voor bepaalde tijd, tenzij de werkgever de noodzaak ervan kan aantonen.

– Een werknemer heeft na het tekenen van een beëindigingsovereenkomst een bedenktijd van twee weken, als de werkgever dit niet vermeldt, heeft de werknemer drie weken bedenktijd.

Tenslotte is het belangrijk om te melden dat er voor de bestaande arbeidsovereenkomsten op 1 januari 2015 diverse overgangsregelingen zijn.

Vrijblijvend contact opnemen

Wilt u graag meer informatie over de wijzigingen in het arbeidsrecht of heeft u hulp nodig bij het aanpassen van uw arbeidscontracten, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of mail uw vraag naar info@sfaa.nl. Wij kijken graag met u mee!Aanpassingen Wet Werk en Zekerheid wat betekent dit voor u?