Aftrekposten voor ondernemers

Als zelfstandig ondernemer wil je uiteraard niet te veel belasting betalen. Gelukkig zijn er verschillende aftrekposten waar je als ondernemer gebruik van kunt maken om je belastingdruk te verlagen. In deze blog bespreken we de belangrijkste aftrekposten en leggen we uit hoe je optimaal gebruik kunt maken van de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en meewerkaftrek.

Het belang van aftrekposten voor ondernemers

Het gebruik maken van aftrekposten als ondernemer is essentieel om je belastingdruk te verlagen. Deze aftrekposten stellen je in staat om bepaalde kosten en investeringen van je winst af te trekken, waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Door goed op de hoogte te zijn van de beschikbare aftrekposten en de regels omtrent het gebruik ervan, kun je als ondernemer aanzienlijke besparingen realiseren.

Verschillende aftrekposten voor ondernemers

Er zijn diverse aftrekposten waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. In deze blog concentreren we ons op de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en meewerkaftrek. Deze aftrekposten bieden interessante mogelijkheden om je belastingafdracht te verlagen en je netto-inkomen te verhogen. We zullen elk van deze aftrekposten in de volgende alinea’s nader toelichten.

Zelfstandigenaftrek

Als zelfstandig ondernemer heb je recht op zelfstandigenaftrek. Deze aftrekpost bedraagt in 2023 € 5.030 en wordt de komende jaren geleidelijk afgebouwd. Om van de zelfstandigenaftrek te profiteren, moet je voldoen aan het urencriterium van de Belastingdienst. Wees ervan bewust dat de zelfstandigenaftrek alleen van de winst afgetrokken kan worden en dat het bedrag niet hoger mag zijn dan de winst uit je onderneming. Eventueel niet-gebruikte zelfstandigenaftrek kan worden verrekend in de volgende negen jaar. Je maakt aanspraak op deze aftrek als zzp’er of vof.

Startersaftrek

Naast de zelfstandigenaftrek kunnen starters gedurende de eerste vijf jaar van hun onderneming gebruikmaken van de startersaftrek. Deze aftrekpost bedraagt € 2.123 in 2023. Om in aanmerking te komen, dien je aan bepaalde voorwaarden te voldoen, zo heb je recht op zelfstandigenaftrek en mag je de zelfstandigenaftrek maximaal twee keer in de afgelopen vijf jaar hebben gebruikt. De startersaftrek biedt extra fiscale voordelen voor beginnende ondernemers. Ook de startersaftrek is voor zzp’ers als mede eigenaren van een vof.

Meewerkaftrek

Als je bv, nv of vof een partner heeft die meewerkt in het bedrijf, kom je mogelijk in aanmerking voor meewerkaftrek. Deze aftrekpost is bedoeld om de kosten voor de inzet van je partner te compenseren. Het bedrag dat je kunt aftrekken, hangt af van het aantal uren dat je partner meewerkt en het winstaandeel dat je aan je partner toerekent. Het is belangrijk om aan de voorwaarden van de Belastingdienst te voldoen om recht te hebben op meewerkaftrek.

Mkb-winstvrijstelling

Naast de genoemde aftrekposten is er nog een andere interessante regeling voor ondernemers, mkb-winstvrijstelling. Om aanspraak te maken op de mkb-winstvrijstelling moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Deze vrijstelling houdt in dat je 14% van de behaalde winst uit je onderneming mag aftrekken. Dit percentage geldt ongeacht het urencriterium. De mkb-winstvrijstelling biedt extra fiscale voordelen en kan je belastingafdracht verder verlagen. Je vermindert eerst de winst met de ondernemersaftrek, waarna de mkb-winstvrijstelling kan worden afgetrokken van de winst.

Aftrekposten benutten als vof of zzp’er

Het benutten van aftrekposten als zelfstandig ondernemer is van groot belang om je belastingafdracht te optimaliseren. Door gebruik te maken van de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en meewerkaftrek kun je aanzienlijke besparingen realiseren. Wil je zeker weten dat je geen aftrekposten misloopt en je belastingaangifte optimaal benut? Schakel dan de expertise van administratiekantoor SFAA in. Onze professionele belastingadviseurs helpen je graag om het maximale uit je belastingaangifte te halen en je administratie op orde te krijgen.

Neem vrijblijvend contact met ons op, de adviseurs van SFAA are here to help. Weten wat wij precies voor jou kunnen betekenen? Lees hier verder over onze werkwijze. Contact opnemen kan via info@sfaa.nl of +31 20 26 10 723.