Zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving
Iedere werkgever is verplicht om voor een veilige en gezonde werkomgeving te zorgen. Dit is door de Nederlandse overheid vastgelegd in de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. Een werkgever moet dus een arbobeleid voeren. Het beperkt namelijk ziekteverzuim en helpt werknemers bij re-integratie na langdurige afwezigheid. Maar hoe werkt een arbobeleid precies? En welke verzekeringen moet je afsluiten om goed gedekt te zijn bij een bedrijfsongeval? In dit artikel geven we praktische tips om te zorgen voor een veilige werkomgeving en hoe jij als werkgever kunt zorgen voor een goede dekking bij een ongeval.
Belang arbobeleid
Het is voor iedere werkgever in Nederland van groot belang om het arbobeleid helder te omschrijven en uit te voeren. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan en voorkom jij als werkgever een boete! Bovendien helpt het bij het voorkomen van problemen. Een werknemer kan zijn werkgever namelijk aansprakelijk stellen wanneer hij schade door werk oploopt. Als werkgever wil je dan aan kunnen tonen dat jij er in operationele en in economische zin alles aan gedaan hebt om deze schade te voorkomen. Zonder duidelijk arbobeleid ben je kansloos bij schadeclaims.
Onderdelen arbobeleid
Arbobeleid wordt opgesteld in samenwerking met de vertegenwoordiging van werknemers (ondernemingsraad, personeelsvereniging en vakbonden). Een arbobeleid bestaat onder meer uit:
- Risico-inventarisatie en -evaluatie;
- Arbodienst of bedrijfsarts;
- Preventiemedewerker;
- Bedrijfshulpverlening;
- Voorlichting;
- Arbodeskundige;
- PAGO (Periodiek Arbeidsgezondheidsdeskundig Onderzoek).
Positieve effecten arbobeleid
Arbobeleid draait natuurlijk niet alleen om het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving voor je werknemers. Het draagt ook bij aan een betere sfeer op de werkvloer. Een arbobeleid kan de volgende positieve effecten hebben:
- Een werknemer presteert beter als hij zich gezond en veilig voelt;
- Een goede werkomgeving zorgt voor een grotere motivatie;
- Door de grotere motivatie ligt de werkproductie hoger;
- Ziekteverzuim zal hierdoor verminderen.
WEGAM-verzekering: een absolute aanrader
Een goed arbobeleid is niet altijd voldoende. Iedere dag weer zijn werknemers voor hun werkgever op pad. Woon-werkverkeer of werkgerelateerde verkeersdeelname met de fiets, auto of het openbaar vervoer. En een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Dit brengt voor jou als werkgever risico’s met zich mee. Je kan niet alleen voor lange tijd een werknemer verliezen, maar hierdoor ook inkomsten mislopen. Dit kan grote financiële gevolgen hebben en de toekomst van jouw onderneming in gevaar brengen. Een ‘gewone’ aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) dekt zulke risico’s niet. Je moet hier een aparte verzekering voor afsluiten. Een WEGAM-verzekering biedt uitkomst en is de perfecte aanvulling op je arbobeleid en andere verzekeringen.
SFAA Administratiekantoor Amsterdam adviseert een WEGAM-verzekering (Werkgevers aansprakelijkheid voor bestuurders van Motorrijtuigen). Deze verzekering dekt de risico’s af wanneer een werkgever onder werktijd betrokken raakt bij een verkeersongeval. Lees hier meer over de WEGAM-verzekering.
WEGAM-verzekering: wat is gedekt?
Een WEGAM-verzekering verzekert schade die een werknemer oploopt tijdens deelname aan het verkeer:
- Met een motorrijtuig;
- Als voetganger;
- Als fietser;
- Met het openbaar vervoer.
Het is lastig om een duidelijke onderverdeling te maken in woon-werkverkeer en in werkgerelateerde verkeersdeelname. Bij een ongeluk kan een werkgever verplicht worden om een schadevergoeding uit te keren. Gelukkig kun je dit bij verzekeraars meeverzekeren. Zo hoef jij je nergens meer druk om te maken als je werknemers weer op pad zijn.
Review ieder jaar je premiekosten
Een derde praktische tip is het reviewen van de premiekosten die je iedere maand afdraagt. Veel werkgevers vergeten dit en maken tientallen of honderden euro’s per maand teveel over. Het kan goedkoper! Bekijk daarom ieder jaar kritisch je premiekosten en vergelijk deze met andere verzekeraars. En kom je er dan toch nog niet helemaal uit? Uiteraard kan Administratiekantoor SFAA helpen bij het kiezen van de juiste verzekering!
Conclusie: Zorg voor een helder arbobeleid en de juiste verzekeringen
Het is dus helder dat ieder bedrijf een arbobeleid moet hebben. Zonder arbobeleid riskeer je hoge boetes en claims van je werknemers. Daarnaast is het hebben van alleen een AVB-verzekering niet voldoende. Een WEGAM-verzekering zorgt dat al jouw medewerkers goed gedekt zijn bij deelname aan het verkeer onder werktijd. Tot slot adviseren wij om ieder jaar de premiekosten in de gaten te houden. Daarmee voorkom je onnodige uitgaven.
Meer weten? Neem contact op!
Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over arbobeleid of over de WEGAM-verzekering? Administratiekantoor SFAA uit Amsterdam helpt je graag verder bij het beantwoorden van al je vragen. Dus bel 020 26 10 723 of mail naar info@sfaa.nl. Wij zijn namelijk hét advieskantoor voor ondernemers die willen groeien!