Regelmatig krijgen we vragen over belastingzaken die te maken hebben met de auto van de zaak en auto in privé. Om dit helder toe te lichten, beantwoorden we deze week in onze blog: Een auto van de zaak en auto in privé, hoe zit het met de belasting?
Twee soorten belastingen
Of het gaat om een auto van de zaak of een auto in privé, er zijn twee soorten belastingen die er tegenaan kijken.
Ten eerste hebben we de winstbelasting. Hierbij gaat het erom welke kosten u als zakelijk mag opvoeren waardoor u de winstbelasting kunt drukken. Winstbelasting is overigens de inkomstenbelasting bij een eenmanszaak en vennootschapsbelasting bij een BV.
Ten tweede is er de btw. Bij de btw gaat het erom welke btw op autokosten u terug mag vragen in de btw-aangifte.
Auto van de zaak privé gebruiken
Winstbelasting
Heeft u een auto aangeschaft die eigendom is van uw bedrijf, dan kunt u kosten van de aanschafwaarde, onderhoud en gebruik zakelijk opvoeren.
Indien u de auto ook privé gebruikt, dan moet u op twee zaken letten.
- Rijdt u minder dat 500 km privé? Kunt u dit aantonen met een rittenadministratie? Dan is er bij u geen sprake van bijtelling op uw loon voor privégebruik van de zakelijke auto. Bij een eenmanszaak is er natuurlijk geen sprake van loon. Er wordt dan een bedrag opgeteld bij de winst.
- Heeft u echter meer dan 500 km privé gereden? Of heeft u geen rittenadministratie bijgehouden? Dan is er sprake van bijtelling bij het inkomen van degene die de auto privé gebruikt.
Voor een duidelijk overzicht van de bijtelling, kunt u deze tabellen bekijken. De bijtelling voor auto’s die meer dan 15 jaar oud zijn, is een vast percentage van 35% van de dagwaarde.
Terugvragen btw
U mag alle btw terugvragen, ook als u geen rittenadministratie heeft bijgehouden. Maar u dient hier aan het einde van de boekjaar wel een correctie op te maken. Het te betalen btw-bedrag is 2,7% of 1,5% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm). Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.
Privé auto zakelijk gebruiken
Winstbelasting
U mag € 0,19 per kilometer opvoeren als kosten of uitbetalen aan uw medewerker. Maar let op: hiernaast is het niet mogelijk om andere autokosten (parkeerkosten, carwash, etc.) als aftrekpost te gebruiken. Daarom is het handig om te weten dat bij een eenmanszaak de parkeerkosten van de privé auto vallen onder de niet-aftrekbare kosten en dus privé opnames zijn. Het vergoeden van parkeerkosten aan personeel (dus ook een DGA) dat een privé auto gebruikt voor de werkgever, wordt gezien als loon!
Terugvragen btw
Bij zakelijk gebruik van een privé auto is er een mogelijkheid om btw terug te vragen. Daarvoor moet u wel een rittenregistratie bijhouden, waarmee bepaald kan worden welk percentage van de kilometers in het boekjaar zakelijk was. Daarnaast dient u (buiten de boekhouding om) alle bonnen te bewaren waar btw in zat. In de laatste aangifte van het jaar mag u al die btw bij elkaar optellen en het zakelijke percentage daarvan terugvragen. Helaas levert dit in de praktijk vaak heel weinig op omdat veel van het zakelijke verkeer bestaat uit woonwerk-kilometers en die tellen voor de btw nu juist weer niet mee als zakelijk.
Woon-werkverkeer
Hiermee wordt het heen en weer reizen van woonplaats naar werkplaats bedoeld. Ook een enkele keer heen en weer reizen valt hieronder. Bovendien is het belangrijk om te weten dat indien er geen vaste werkplaats is, alle reizen van de woonplaats naar een bedrijfsadres gelden als woon-werkverkeer. Alle overige reizen vallen niet onder het woon-werkverkeer. Om een voorbeeld te noemen: het reizen van een monteur naar het adres van zijn klant behoort niet tot het woon-werkverkeer.
Winstbelasting
Voor de winstaftrek telt woon-werkverkeer mee als zakelijk. Dit betekent dat u ook hier € 0,19 per kilometer mag opvoeren als kosten of uitbetalen aan uw medewerker.
Btw terugvragen
Voor de btw terugvraag wordt woon-werkverkeer aangemerkt als privé en niet zakelijk. Daarom is de btw niet terug te vragen.
Tot slot
Wilt u meer informatie over zakelijk en privé gebruik van de auto? Of wilt u advies over wat het meest voordelig is in uw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! U kunt ons bellen op het nummer 020-2610723 of mailen naar info@sfaa.nl.