Hoe kies ik mijn bedrijfsnaam?

Eindelijk is het zover uw bedrijf staat nog in zijn kinderschoenen maar het begin is er. Na het kiezen van de branche en de rechtsvorm, zult u ook een geschikte naam moeten bedenken. Het doel is dat het lekker blijft hangen en dat het makkelijk vindbaar is op Google. Wat is een pakkende naam? Zijn hier regels voor? En waar moet u op letten? SFAA heeft het uitgezocht.

Wat zijn de regels?

Een van de eerste stappen voor een ondernemer, is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij de inschrijving moet ook de bedrijfsnaam worden vermeld. Maar er zijn regels bepaald door de Kamer van Koophandel.

• De naam moet onderscheidend zijn; bent u bakker, dan kunt u niet uw bedrijf Bakkerij noemen. Echter is een combinatie wel mogelijk, denk bijvoorbeeld aan Bakkerij Bogerd.
• De naam mag geen verwarring of misleiding veroorzaken; u mag niet een naam kiezen wat te veel lijkt op de naam van een ander bedrijf terwijl u daar geen connectie mee hebt. Met een misleidende naam wordt de indruk gewekt dat het bedrijf mooier is dan de werkelijkheid. De familie Jongen mag het familiecomputerbedrijf niet de Steve Job Computer service noemen.
• De naam mag geen bestaand merk zijn. Een merk is iets anders dan een handelsnaam. Een merk is de naam waaronder je een product verkoopt. Degene met de merknaam staat meestal ook sterker.
• Kies dus geen bestaande naam, check hiervoor het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Al deze regels zijn terug te lezen op de site van de Kamer van Koophandel.

Keuze maken is lastig

Dit zijn de regels waar uw bedrijfsnaam aan moet voldoen. Maar hoe nu verder? Waar moet u nog aan denken? De kamer van Koophandel geeft de ondernemer een aantal tips:

• Duidelijkheid: maak duidelijk wat u doet. Denk bijvoorbeeld aan, Dierenartspraktijk May en Modderman hierbij is het duidelijk wat de dienst is en door wie deze wordt aangeboden.
• Opvallen: ben origineel, maar pas op in welke branche u zich bevindt, een uitzendbureau kan een creatievere naam bedenken dan een tandartspraktijk.
• Toekomstperspectief: denk aan de toekomst! Noemt u uw bedrijf bijvoorbeeld ‘’Aanhangerverhuur Jurrema’’ kunt u zich nooit uitbreiden tot verhuurder van auto’s, scooters en motors.
• Humor: als de bedrijfsnaam te grappig is, kunnen mensen denken dat er niet serieus gewerkt wordt. Ook blijft humor altijd persoonlijk en kan het verkeerd worden opgevat.
• Makkelijk te onthouden: kies een pakkende naam die bij mensen blijft hangen.
• De nieuwe tijd: Bijna iedereen zoekt tegenwoordig bedrijven op internet. Kijk welke domeinnaam nog vrij is. Stel de gewenste domeinnaam is niet meer beschikbaar, denk dan niet gelijk aan een andere bedrijfsnaam. Soms wordt een domein niet actief gebruikt, en is de eigenaar bereid hem voor een lage prijs te verkopen.

Wilt u meer tips of advies of heeft u hulp nodig bij het bepalen van uw bedrijfsnaam? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of info@sfaa.nl. SFAA helpt u graag!

Hoe kies ik mijn bedrijfsnaam?