Investeer jij in NFT’s of ben je een verzamelaar? Dan is het handig om te weten wat de belastingtarieven zijn. In deze blog lees je wat een NFT is, wat de functies zijn en wat de belastingtarieven in 2022 zijn.
Meer weten? Blijf dan lezen!
Wat is een NFT?
Een NFT is een Non-Fungible Token, ofwel een niet-inwisselbaar en onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Dit certificaat wordt digitaal gemaakt en gekoppeld aan een digitaal object. Dit digitale object kan een ‘kunstwerk’ zijn, maar ook een ‘concert’. Echter, is de NFT geen afbeelding of video, maar de verwijzing naar een extern bestand.
Vervolgens wordt deze koppeling geregistreerd in een openbare database, beter bekend als de blokchain. De registratie is daarnaast weer gekoppeld aan jouw eigen digitale cryptoportemonnee. In deze wallet zit een digitale sleutel, waarmee bewezen kan worden dat jij de eigenaar bent.
De functies van een Non-Fungible Token
NFT’s kunnen voor allerlei doeleinden worden gebruikt. De verschillen zijn van belang voor het betalen van de belasting.
NFT’s kunnen worden gekocht als vorm van kunst. In dit geval koop je de NFT omdat je geïnteresseerd bent en je jezelf ertoe aangesproken voelt. Het doeleinde van deze vorm is niet het doorverkopen, maar puur persoonlijk gebruik. Dit kan zijn omdat het te maken heeft met je favoriete artiest of hobby.
Een NFT kan ook worden gekocht als lange termijn belegging. De prijzen kunnen flink stijgen, dus aankoop met de intentie van doorverkoop is goed mogelijk. Het is ook mogelijk om het Non-Fungible Token te verhuren en er een passief inkomen mee te genereren. Actief handelen is ook mogelijk. Aangezien alles digitaal is, verloopt de aankoop en de verkoop enorm snel.
Verder is er ook de optie om Non-Fungible Tokens aan te schaffen om lidmaatschapsvoordelen te krijgen. Soms krijg je als eigenaar toegang tot events, webinars, feesten en social mediagroepen. In dit geval is er sprake van zelf voordeel. Het is te vergelijken met lid zijn van een bingoclub, maar dan digitaal!
Ook de wereld van de games is betrokken in Non-Fungible Tokens. Zo kan je als eigenaar toegang krijgen tot speciale karakters in spellen en andere voordelen ten opzichte van niet-eigenaren.
In de toekomst zullen er nog veel andere mogelijkheden bijkomen. Eigenaarschap kan aan vrijwel alles dat digitaal beschikbaar is gekoppeld worden. De verwachting is dan ook dat NFT’s, evenals crypto, in de toekomst een grote rol zullen spelen in de wereld(economie).
Belasting
Net zoals bij cryptomunten, moet er inkomstenbelasting betaald worden aan de Belastingdienst. Ons belastingstelsel in Nederland bestaat uit 3 boxen. Box 1: ‘werk en woning’, box 2: ‘aanmerkelijk belang’ en box 3: ‘sparen en beleggen’.
Wat betreft Non-Fungible Tokens zijn box 1 en box 3 van belang. Laten we kort even kijken naar deze twee boxen.
Het tarief voor box 1 is een oplopend tarief met 2 schijven. Sinds 1 januari 2022 is het gecombineerd tarief in de 1e schijf 37,07%. Het tarief in de 2e schijf is 49.50%. Van het inkomen uit box 1 mogen kosten worden afgetrokken. De belasting wordt berekend over het bedrag dat overblijft. De heffingskortingen gaan van dit bedrag af en het overgebleven bedrag is de belasting die je betaalt.
Over het inkomen uit je vermogen betaal je ook belasting. Dit is box 3: sparen en beleggen. Het vermogen is de waarde van alle bezittingen (spaargeld en beleggingen) min de schulden. Dan is er ook nog het heffingsvrije vermogen, dit is het deel van het vermogen waar je geen belasting over betaalt. In 2022 bedraagt het heffingsvrije vermogen €50.650.
Sfeerovergang box 3 naar box 1
Als verzamelen je hobby is, maar uiteindelijk meer op werk begint te lijken, dan kan het zijn dat de verzameling als winst uit onderneming gezien wordt door de Belastingdienst. Dit noemt men de ‘sfeerovergang van box 3 naar box 1’. Wanneer er NFT’s gekocht en doorverkocht worden met het behalen van winst als doel, dan wordt het belastingtarief uit box 1 daarover berekend. De MKB-winstvrijstelling zorgt er overigens wel voor dat er geen belasting betaald hoeft te worden over 14% van de winst.
Meer weten over NFT’s?
Bij SFAA zijn wij gespecialiseerd in het doen van jouw administratie. Wil je de administratie van jouw NFT’s uitbesteden? Neem dan contact op met SFAA, wij pakken de lasten van je af en zorgen dat alle belastingaangiftes op tijd betaald worden. Zo kan jij je bezighouden met de volgende investeringen en het laatste nieuws op het gebied van Non-Fungible Tokens. SFAA is here to help! Neem contact met ons op via info@sfaa.nl. Liever direct iemand spreken? Bel dan naar +31 20 26 10 723.