Belastingaangifte 2021: aftrekposten hypotheek en huis!

Belastingaangifte 2021: aftrekposten voor huis en hypotheek!

De belastingaangifte over het jaar 2021 kan ingediend worden. Wil je alles weten over de belastingaangifte voor huis en hypotheek? En wil jij weten hoe je de aangifte zo voordelig mogelijk kan indienen? Dan is onderstaande blog echt iets voor jou!

Kosten belastingaangifte 2021 over je huis

Het hebben van een eigen huis levert jammer genoeg niet alleen aftrekposten op. Er moet een bedrag bij het inkomen geteld worden: dit is het eigenwoningforfait. De eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van het huis. In 2021 is dit 0,5% voor huizen met een WOZ-waarde tussen de 75.000 euro en 1.11 miljoen euro. Voor huizen met een hogere WOZ-waarde geldt de ‘villabelasting’. Hier wordt er een verhoogde bijtelling gehanteerd van 5.550 euro, waar nog eens 2,35% van de waarde boven de 1.11 miljoen bij op wordt geteld.

Voor het vaststellen van de eigenwoningforfait moet de WOZ-waarde van het jaar 2020 worden gebruikt en niet de WOZ-waarde van 2021.

Als je een nieuwbouwhuis gekocht hebt, dan moet de WOZ-waarde gebruikt worden die de gemeente heeft afgegeven. Dit is ook het geval als die WOZ-waarde voor alsnog alleen betrekking heeft op de grond of op een huis dat nog niet volledig is afgebouwd.

Het kan ook zijn dat je nog geen WOZ-beschikking binnen hebt. Als dit zo is, dan moet je zelf de waarde schatten.

Belangrijke punten belastingaangifte na verhuizing

Wanneer je het eigenwoningforfait gaat berekenen moet je er op letten dat de datum van inschrijving bij de gemeente leidend is, niet de verhuisdatum! Als je een eigen woning inruilt voor een huurhuis, dan moet de eigenwoningforfait betaald worden tot de datum waarop je bij de gemeente bent uitgeschreven uit je koopwoning.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je van koopwoning naar koopwoning verhuisd. Als dit zo is, dan moet er voor elk huis afzonderlijk het eigenwoningforfait berekend worden over de periode dat je ingeschreven stond.

Na het berekenen van de afzonderlijke eigenwoningforfaits (voor beide koopwoningen zoals hierboven benoemd is), moeten de bedragen bij elkaar opgeteld worden. Het totale eigenwoningforfait is dan berekend.

Wanneer je huis leeg is en te koop staat of als je huis nog in aanbouw is, hoeft er geen eigenwoningforfait betaald te worden.

Hypotheek in de belastingaangifte

Is je hypotheek vrijwel geheel of volledig afgelost? Met als gevolg dat de hypotheekrente die je vorig jaar moest betalen lager is dan het eigenwoningforfait? Dan ben je bijna helemaal vrijgesteld van het eigenwoningforfait. Helaas ligt de nadruk hier op bijna..

In het verleden hoefden woningeigenaren met geen of nauwelijks hypotheek geen eigenwoningforfait op te geven. Echter, wordt deze regeling sinds 2019 afgebouwd. Als je onder deze regeling valt, dan krijg je een vrijstelling van 90% van het bedrag van de eigenwoningforfait en eventuele hypotheekaftrek. Van het eigenwoningforfait moet er dus 10% betaald worden.

De hypotheekrente is een mooie aftrekpost. Er mag namelijk maximaal 30 jaar hypotheekrente worden afgetrokken. Voor hypotheken die zijn afgesloten vóór 1 januari 2001, is deze termijn ingegaan in 2001.

Als je in 2013 of later een hypotheek hebt afgesloten, dan mag de rente alleen worden afgetrokken als er maandelijks wordt afgelost op de hypotheek. De aftrek is beperkt tot 43% als je in de hoogste schijf (inkomen van 68.507 euro of meer) van de inkomstenbelasting valt.

Er zijn een hoop woningen met overwaarde, maar er zijn ook genoeg mensen met een restschuld. Er mag hier rente van af worden getrokken, echter zitten hier wel voorwaarden aan. Als de restschuld ontstaan is ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 1 januari 2018, dan mag je de financieringskosten en rente 15 jaar lang blijven aftrekken.

Overige aftrekposten voor huis en hypotheek in de belastingaangifte over 2021

Overige aftrekposten voor huis en hypotheek in de belastingaangifte zijn de aankoop van een nieuw huis en het oversluiten van de hypotheek.

Je mag niet alleen de hypotheekrente aftrekken, je mag ook de kosten die je hebt gemaakt om de hypotheeklening te verkrijgen aftrekken. Er zit hier één kleine maar aan, het moet om een lening gaan waarbij je maandelijks een bedrag aflost.

Dit voordeel geldt niet alleen voor de aankoop van een huis, maar ook voor het oversluiten van je hypotheek!

Belastingaangifte uitbesteden of op zoek naar advies?

Heb jij geen zin om de belastingaangifte 2021 te doen of wil je advies over het doen van de belastingaangifte? Bij SFAA weten wij alles over de belastingaangifte. Wij nemen de zorgen van je weg en regelen alles van A tot Z. Heb je vragen of wil je meer weten of de belastingaangifte bij SFAA? Neem dan contact met ons op via info@sfaa.nl of bel naar + 31 20 26 10 723. SFAA is here to help!