Belastingrente voorkomen

Belastingrente kan een vervelende verrassing zijn voor ondernemers. Hoewel de verhoging van de belastingrente voor de vennootschapsbelasting van 8 naar 10,5% niet doorgaat, is het nog steeds verstandig om deze rente te voorkomen. In dit artikel bespreken we hoe je belastingrente voorkomen kunt bij de aangifte vennootschapsbelasting.

Termijn indienen aangifte

De deadline voor het indienen van je aangifte vennootschapsbelasting (Vpb) 2022 ligt op 1 juni 2023. Veel adviseurs hanteren echter een uitstelregeling, waardoor je aangifte pas veel later wordt ingediend. Maar ook als je je aangifte voor 1 juni 2023 indient, moet je goed opletten. In alle gevallen kun je namelijk te maken krijgen met belastingrente.

Wel of geen belastingrente?

Om erachter te komen of de heffing van de belastingrente geldt voor jouw VPB 2022 is het belangrijk om te kijken naar de volgende stellingen: 

  • Je BV betaalt belastingrente als de Belastingdienst de aanslag VPB 2022 oplegt op of na 1 juli 2023;
  • Je BV betaalt geen belastingrente als je voor 1 juni 2023 aangifte VPB 2022 doet en de Belastingdienst de gegevens in deze aangifte ongewijzigd overneemt;
  • Je BV betaalt ook geen belastingrente als je voor 1 mei 2023 een voorlopige aanslag VPB 2022 (voor het juiste bedrag) aanvraagt.

Voor 1 mei 2023

Per saldo ben je dus alleen zeker van het voorkomen van belastingrente indien je voor 1 mei 2023 een verzoek tot vaststelling of aanpassing van de opgelegde voorlopige aanslag 2022 indient. Belastingrente voorkomen is hierbij dus een belangrijke zaak.

De belastingrente wordt berekend over de periode van 1 juli 2023 tot zes weken na de datum van de aanslag. Als de aangifte dus pas half september 2023 wordt ingediend en je de aanslag half november ontvangt, dan betaal je 8% belastingrente over de periode van 1 juli 2023 tot en met eind december 2023.

Belastingrente voorkomen
Belastingrente voorkomen vennootschapsbelasting

Belang van belastingrente voorkomen

Bij belastingrente voorkomen is het belangrijk om er op te letten dat de rente op je spaartegoeden nu erg laag zijn.

SFAA kan de voorlopige aanslag op het juiste bedrag laten vaststellen zodat er geen rente betaald hoeft te worden. Neem contact op als je hierover vragen hebt. We hebben tot 1 mei 2023 de tijd jouw aanslag aan te passen, neem dus tijdig contact op met een van onze financiële rekenwonders. 

Wat te doen als je te laat bent?

Als je te laat bent met het indienen van je aangifte vennootschapsbelasting, dan kun je nog steeds proberen belastingrente te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het indienen van een voorlopige aangifte met een schatting van de verschuldigde belasting. Zo voorkom je dat er belastingrente wordt berekend over de periode van 1 juli 2023 tot de datum van de aanslag.

Andere tips om belastingrente te voorkomen

Er zijn nog andere manieren om belastingrente te voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om tijdig inzicht te krijgen in de benodigde gegevens voor de aangifte en deze correct en volledig aan te leveren. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met eventuele wijzigingen in de wet- en regelgeving die invloed kunnen hebben op de aangifte. Door deze zaken goed in de gaten te houden en tijdig actie te ondernemen, kun je belastingrente voorkomen en je financiële situatie optimaliseren.

Conclusie

Het voorkomen van belastingrente kan voor jouw bedrijf een belangrijke besparing opleveren. Zorg ervoor dat je op tijd actie onderneemt en ervoor zorgt dat de voorlopige aanslag VPB 2022 op het juiste bedrag wordt vastgesteld. Daarnaast is het belangrijk om de aangifte op tijd en volledig in te dienen om belastingrente te voorkomen. Heb je vragen over jouw situatie? Neem contact met ons op en zie wat SFAA voor jouw onderneming kan betekenen! Direct iemand speken? Bel naar +31 20 26 10 723!