Belastingdienst-blauwe-enveloppe

Vanaf 1 januari zal er een verandering zijn voor ZZP’ers, er zal naast het huidige BTW-nummer een nieuw nummer geïntroduceerd worden.  De reden achter deze verandering is dat het huidige BTW nummer niet aan de normeringen van de Nederlandse privacy wet voldoet, hierdoor moet er een nieuw nummer komen om ZZP’ers hun privacy te beschermen.

In strijd met de privacy wet?

Op dit moment wordt het BSN nummer van de eigenaar nog steeds verwerkt in het Btw-identificatienummer. Dit is in strijd met de privacywetgeving, deze zegt namelijk dat het BSN nummer geen onderdeel van het Btw-identificatienummer mag zijn. Als ZZP’er moet je het huidige nummer openbaar maken op je website en jouw facturen. Hierdoor liggen er op dit moment erg privacygevoelige gegevens voor het oprapen. Het is dus noodzakelijk voor de privacy van de ZZP’er dat het nummer verandert wordt, op deze manier worden ondernemers een stuk beter beschermt.

Oplossing

De oplossing die de belastingdienst heeft gekozen is een soort tussen oplossing, dit omdat er niet voor een verandering in het huidige nummer wordt gekozen, maar het bijvoegen van een nieuw nummer. Eind 2019 zullen de 1.3 miljoen eenmanszaken de welbekende blauwe envelop in de brievenbus krijgen met daarin het nieuwe BTW-nummer. Dit nummer zal vanaf 1 januari 2020 in gebruik genomen worden.

Wat dit voor jou als ZZP’er betekent? Het BTW-nummer wat op je huidige facturen en website staat zal veranderen naar het nieuwe BTW-nummer. Ook zal dit nieuwe nummer gebruikt worden voor handel binnen de Europese Unie.  Vraag je BTW terug over de grens? Dan moet je je Btw-identificatienummer op tijd doorgeven aan je leveranciers. Heb je vragen over hoe je dit moet doen, neem dan contact op met ons.

 Jouw huidige nummer zal nog steeds gebruikt worden, maar enkel door de belastingdienst bij het doen van de aangifte van de omzetbelasting. Voor deze zaken kan het oude nummer nog gebruikt worden, omdat het hier enkel om interne zaken gaat, het BSN zal dus niet meer openbaar zijn.

Mocht je vragen hebben aan de hand van dit artikel, neem gerust contact met ons op via info@sfaa.nl of bel ons op 020-2610723. Wij staan klaar om je te helpen en uit te leggen wat deze overgang voor effect heeft op jouw bedrijf.