BV gebruiken als fiscaalvriendelijke spaarbank
BV gebruiken als fiscaalvriendelijke spaarbank

Wist u dat u uw eigen BV kunt gebruiken als een eigen spaarbank en er daardoor fiscale voordelen uit kunt halen? Hoe werkt dat precies? Dat heeft SFAA voor u uitgezocht.

Belasting betalen in box 3

U betaalt altijd belasting over uw spaargeld. Dit bedrag kan aanzienlijk oplopen. Maar gelukkig is er een heffingsvrij vermogen bedrag vrijgesteld. In 2015 bedraagt deze €21.330 voor een alleenstaanden en het dubbele (€42.660) voor fiscale partners.

Echter wanneer u boven dit bedrag uitkomt, betaalt u 1,2% belasting over het overig vermogen (dit is ongeacht de rentevergoeding, die u ontvangt).

Stel, u ontvangt 1,5% rente over uw totaal vermogen, u betaalt 1,2% belasting, dan blijft er slechts 0,3% over, na de belastingheffing.

Belasting in een BV

Anders dan in box 3, wordt er in een BV belasting betaald over de werkelijk ontvangen rente. In het bovenstaande geval betaalt u dan per saldo minder belasting. Dit maakt het fiscaal voordelig om uw spaargeld in uw BV te storten.

Belasting in een BV onderbrengen

Er zijn twee manieren om uw spaargeld in uw BV te storten, te weten;

  • Als agioreserve of als aandelenkapitaal. Het nadeel hiervan is wel dat u notariskosten moet betalen om een notariële akte op te stellen.
    Vervolgens kunt u het geld tegen een zakelijke rente aan uzelf lenen vanuit de BV.
    Let er wel op dat er financiële risico’s zitten aan deze methode.
  • Een andere optie is om uw spaargeld aan uw BV uit te lenen. U kunt dan tegen een zakelijke rente vanuit privé aan de BV lenen.
    Hierbij is het belangrijk om van te voren te onderzoeken hoeveel rente u privé kunt ontvangen en hoeveel u kunt ontvangen zijnde de BV. De rente op uw particuliere spaarrekening ligt vaak hoger dan op de zakelijke.

Wilt u meer weten over het storten van uw spaargeld in uw BV of heeft u andere vragen, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of mail uw vraag naar info@sfaa.nl . Wij kijken graag met u mee!

BV gebruiken als fiscaalvriendelijke spaarbank