economische ontwikkelingen in de wereldhandel

Carrouselfraude komt steeds vaker voor, en ook u kunt hier het slachtoffer van worden. Waar moet u op letten, en wat moet u doen om de fraude te voorkomen? SFAA zocht het uit!

Wat is carrouselfraude eigenlijk?

Carrouselfraude is een groot probleem in Europa. Fraudeurs maken misbruik van de verschillende BTW bedragen in verschillende landen. Carrouselfraude vindt vooral plaats bij grensoverschrijdende transacties waar het BTW tarief 0% is. Vaak kiezen fraudeurs voor relatief kleine producten met een hoge waarde, om zo eenvoudig de belasting te ontwijken.

Waarom is het carrouselfraude een groot probleem

De carrouselfraude is zowel lastig te ontdekken als te bestrijden. Het kost de overheid veel geld en tijd, en daar maken fraudeurs handig gebruik van.

Deelnemen aan carrouselfraude lijkt dus de moeite waard. Maar fraudeurs die gepakt worden, worden zwaar gestraft.

Ondernemers die (ongewenst) hiermee te maken hebben, kunnen aansprakelijk worden gesteld voor btw-verlies. Wanneer de fiscus een vermoede heeft dat u als ondernemer (bewust of onbewust) betrokken bent bij de carrouselfraude, dan kunt u hoge boetes verwachten. Wanneer er bewezen wordt dat u wist, vermoedde of had moeten weten dat u betrokken was bij een carrouselfraude, dan kan de fiscus overgaan tot een strafrechtelijke vervolging.

Hoe weet u of u te maken heeft met carrouselfraude?

  • Het gaat vaak op nieuwe leveranciers of kopers, die nog maar net op de markt zijn.
  • De goederen waar het om gaat zijn vaak van hoge waarde en worden in grote hoeveelheden verhandeld.
  • Tenslotte moet u goed opletten als een leverancier van te voren al aangeeft aan wie de goederen verkocht kunnen worden. Dit zou andersom ook kunnen gebeuren, namelijk als de koper informatie geeft over een leverancier, waar u de goederen “het beste” kunt kopen.

Hoe kunt u de carrouselfraude voorkomen?

  • Controleer altijd het BTW-nummer van de afnemer. Voor de afnemers in het buitenland kunt u de volgende site gebruiken: http://www.ec.europa.eu/taxation_customs/vies.
  • Bewaar altijd de bewijsstukken (bijvoorbeeld vervoersverklaring) aan de hand waarvan er gecontroleerd kan worden dat de goederen werkelijk de grens overgaan.
  • Let op dat er voldoende documenten zijn met betrekking tot de geleverde goederen.

Denkt u dat u betrokken bent bij een carrouselfraude en wilt u daar meer informatie over, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of info@sfaa.nl. SFAA helpt u graag!Carrouselfraude komt steeds vaker voor, en ook u kunt hier het slachtoffer van worden. Waar moet u op letten, en wat moet u doen om de fraude te voorkomen? SFAA zocht het uit!