uitrekenen cashflow

Als je een onderneming hebt is het erg belangrijk dat je een goede kijk hebt op je cashflow. Dit bleek in de coronaperiode nog eens extra waar. Veel bedrijven raakte van de ene op de andere dag een groot gedeelte van hun omzet kwijt doordat het land voor even op slot moest. Door je cashflow uit te plannen weet jij in elke situatie hoe je moet handelen en of jouw onderneming het gaat overleven in de situatie. In dit blog leggen wij uit hoe cashflow plannen werkt.

Wat is je cashflow?

Je cashflow laat zien hoe liquide jouw onderneming is. De simpelste uitleg is dat de cashflow het verschil is tussen inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Een gezonde cashflow zal dus zijn dat er meer inkomsten zijn dan uitgaven. In lastige periodes zoals een lockdown kan het natuurlijk zijn dat dit niet het geval is, dan is het handig om uit te zoeken of je het wel gaat redden mocht die situatie zich voordoen.

Is het plannen van mijn cashflow nodig?

Het plannen van je cashflow klinkt als een hoop gedoe, waarom zou je dit doen? Mocht een situatie zich voordoen dat er een tweede lockdown komt dan kun je hier immers toch weinig aan doen. Maar door je cashflow in te plannen weet jij precies wat je in elke situatie moet doen.

Zonder cashflow kan je namelijk geen bedrijf draaiende houden, maar hoelang hou je het vol wanneer deze situatie zich toch voordoet. Kan je je personeel dan nog betalen? Hoeveel subsidie heb je nodig om te overleven en hoeveel heb je ontvangen? Allemaal vragen waar een cashflow planning antwoord op kan geven.

Wat is een cashflow planning?

Bij het maken van een cashflow planning stel je verschillende scenario’s op waar jouw onderneming in terecht kan komen. Hierin ga je kijken hoeveel geld je nog binnen krijgt, wat je kosten zijn, hoeveel reserves je nog hebt en hoelang je het dus in die situatie vol kunt houden.

Je kunt dit natuurlijk helemaal zelf opzetten maar bij SFAA hebben we een handige tool om je cashflow te berekenen. Vraag deze aan via de mail ( info@sfaa.nl ) ! Wij sturen jou een handige liquiditeitsplanner om jou te helpen een overzicht te krijgen in jouw bedrijf.  Heb je vragen of wil je hulp bij het opzetten van de liquiditeitsprognose? Schakel dan één van onze financiële rekenwonders in! Wij staan klaar om je te helpen. Neem contact met ons op door te bellen naar +31 20-2610723 of mail info@sfaa.nl .