Checklist Jaarwerk

Ieder jaar moet het jaarwerk van het voorgaande jaar worden opgesteld, zo moet dit jaar het jaarwerk van 2020 worden opgesteld. We krijgen hier bij SFAA veel vragen over dit, wanneer het jaarwerk gedaan kan worden, wanneer men inzicht krijgt in het jaarwerk of een vraag hoe het ervoor staat met het jaarwerk. Vaak moeten we de klanten dan vertellen dat nog niet alles is aangeleverd  of ontvangen, en hierdoor nog niet zijn begonnen met het opstellen van het jaarwerk.

Daarom lees je in deze blog een checklist die je kan nalopen om zeker te weten dat alles is afgerond en het jaarwerk kan worden opgesteld!

Wat is het jaarwerk?

Het jaarwerk ook wel jaarrekening genoemd is de belastingtechnische afsluiting van het afgelopen jaar. Als je een BV, NV, stichting, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij bezit moet je elk jaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Deze jaarrekening is bedoelt om de fiscale winst van de onderneming vast te stellen en wordt als basis gebruikt voor de heffing van inkomsten of vennootschapsbelasting. Belangrijk is dat je je jaarwerk op tijd inlevert, om boetes te voorkomen. Om tijdig het jaarwerk te kunnen laten maken zijn er een aantal dingen die onze accountmanagers van je nodig hebben.

Wat moet je doen voordat het jaarwerk gemaakt kan worden?

Er zijn een aantal punten die je moet nalopen voordat het jaarwerk opgepakt kan worden. De punten waar op gelet moet worden zijn als volgt:

  • Heb je alle openstaande posten opgelost met jouw accountmanager? Denk hierbij aan het aanleveren van alle bonnen voor de vraagposten en het up-to-date hebben van de crediteuren en debiteuren.
  • Heeft jouw accountmanager het jaaroverzicht van de (spaar)rekeningen ontvangen?
  • Staat alle omzet in de juiste periode? Mocht er omzet uit het huidige boekjaar aan het vorige boekjaar moeten worden toegekend of andersom horen wij dit graag.
  • Klopt de activa-lijst nog? Zijn er zaken verkocht of wordt er iets niet meer gebruikt? Laat dit ons dan weten!
  • Indien van toepassing, bij leningen, hypotheken ed ontvangen wij graag het jaaroverzicht.
  • Wat zijn de standen van betaalproviders als Mollie en PayPal, en heb je dit doorgegeven aan je accountmanager?

Zoals je ziet zijn dit nogal wat punten die bij elkaar gezocht moeten worden voordat het opstellen van het jaarwerk kan beginnen. Mocht je vragen hebben over een van de bovenstaande punten laat dat dan weten aan je accountmanager, hij of zij zal je verder helpen!

Mochten er nog andere zaken zijn waarvan je denkt dat het invloed kan hebben op de jaarrekening, vraag dan aan je accountmanager of dit van belang is voor het opstellen van de jaarrekening. Als wij op de hoogte zijn gesteld van alle zaken dan kan het maken van het jaarwerk beginnen.

Nog geen klant bij SFAA?

Ben je nog geen klant bij SFAA maar zoek je wel een kantoor dat je kan helpen bij het jaarwerk? Plan dan een gratis adviesgesprek in en kom er achter wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen. Liever direct iemand spreken? Bel dan naar: +31 20 26 10 723 .