Welkom op de community pagina van SFAA. Wij verwelkomen hier onze business partners. Zij helpen u graag met het behalen van specifieke doelstellingen op het gebied van finance, marketing en sales. Onze missie: Ondernemers helpen met groei!
kostenbesparing door online administratie en deskundige service
startups en scaleups
winnaar Exact Cloud award voor innovatie 2019/2020
Wil jij ook deel uitmaken van de SFAA community? Neem contact met ons op!
Besparen op je werkgeverslasten door pensioen
In veel sectoren is het niet verplicht om een pensioenregeling te hebben als werkgever. Het gaat hierbij om sectoren als IT en zakelijke dienstverlening bijvoorbeeld. Bij elkaar opgeteld vertegenwoordigen deze sectoren bij elkaar ongeveer 30% van alle bedrijven in Nederland. Bedrijven die geen pensioenregeling hebben noemen ze de ‘witte vlek’. Deze witte vlek is het grootste bij kleine bedrijven. Van de bedrijven die tot deze ‘vrije sector’ behoren met minder dan 10 werknemers heeft ongeveer 67% geen pensioenregeling terwijl dit nog maar 33% is bij bedrijven met 10 t/m 19 werknemers. Bij bedrijven met meer dan 50 werknemers is de witte vlek nagenoeg verdwenen, al speelt de leeftijd van het bedrijf ook een rol. Zo zijn er veel start en scaleups met best wat werknemers die (nog) niets aan pensioen doen. Als je werkgever niets aan pensioen doet, dan moeten werknemers het zelf regelen. Alleen laat je dan wel een belangrijk belastingvoordeel liggen als werkgever. En dat zit voornamelijk in sociale premies!
Dit werk als volgt: Over het salaris van de werknemers betaalt de werkgever sociale premies. Over het algemeen komt er zo rond de 18% bovenop het brutoloon wat je als werkgever betaalt aan deze premies. Hoeveel het precies is, is afhankelijk van de sector waarin het bedrijf opereert. De werkgever betaalt deze sociale premies tot aan het jaarloon van € 55.927,-. Echter betaal je deze sociale premies niet over pensioenpremie. Pensioen is dus vanuit een werkgeversperspectief, voor lage- en middeninkomens, veel goedkoper dan salaris.
Om te besparen op sociale premies dient de werkgever dus wel een (2 pijler) pensioenregeling te hebben zodat de pensioenpremie wordt gestort vanuit het brutoloon. Het mooie hiervan is dat het niet uitmaakt of het pensioen op het initiatief van de werkgever of van de werknemer wordt ingelegd. Zo is er vaak een verplichte eigen bijdrage door de werknemer in de pensioenregeling of bepalen werknemers zelf de hoogte van hun vrijwillige inleg. Dit laatste komt veel voor bij start- en scaleups. De werkgeversbijdrage aan het pensioen is vaak minimaal en werknemers bepalen zelf hoeveel pensioen ze willen opbouwen. Hoe meer werknemers inleggen, hoe lager de sociale lasten voor de werkgever! En de werknemer? Die heeft natuurlijk ook een belastingvoordeel. Meer weten? Download hier de whitepaper!
Gastblog van onze partner Brand New Day
_________________________________________________________________________________________________________
.
.
.
Webshop versus online platform
E-commerce: maak een bewuste keuze voor jouw businessmodel
Diverse ondernemende klanten bij Legalloyd Advocaten zijn je voorgegaan: via je eigen website bied je coaching trajecten van coaches, cursussen van docenten of duurzame producten van retailers aan.
Jij bent de netwerker die zowel de aanbieders als de afnemers weet te vinden en weet aan te spreken. Daarbij heb je de inspiratie en de kunde om een goede website te (laten) bouwen en een dijk van een marketingstrategie neer te zetten.
Kortom, je hebt de ingrediënten in huis om het nieuwe e-commerce succes te worden en je gaat ervoor. Mooi!
Ik wil je graag een aandachtspunt meegeven om te voorkomen dat je halverwege de vliegende start crasht vanwege juridische storingen. Zorg ervoor dat je je businessmodel juridisch scherp hebt en dat je contracten met aanbieders en afnemers hierop aansluiten.
Bepaal je businessmodel: webshop of online platform
Bepaal hoe jij gaat opereren: wordt jouw onderneming een webshop of een online platform? Om het beeldend uit te drukken: wil jij de winkel zijn of het overkoepelende winkelcentrum voor andere winkels?
Ik gebruik de begrippen ‘webshop’ en ‘online platform’. Let wel, deze begrippen zijn niet wettelijk gedefinieerd en kunnen in de praktijk dus door elkaar worden gebruikt. Mede om die reden is het belangrijk te bekijken wat de aard van jouw activiteit is. Is de aard van je kenmerkende activiteit ‘koop en verkoop’ of bestaat je kenmerkende activiteit uit ‘faciliteren dat aanbieders en afnemers elkaar kunnen vinden’?
Kenmerken van de webshop en het online platform
Door jezelf vragen te stellen over de kenmerken van je activiteiten kun je tot de kern van je businessmodel komen.
Vraag | Webshop | Online Platform |
Koopt de onderneming zelf de verkoopwaar in? | Ja | Nee |
Verkoopt de onderneming zelf de verkoopwaar? | Ja | Nee |
Brengt de website de producent/leverancier en de afnemer met elkaar in contact? | Nee | Ja |
Koopt de afnemer direct van de producent/leverancier de verkoopwaar? | Nee, die koopt van jouw onderneming | Ja |
Ontstaat er een overeenkomst tussen de afnemer en de producent/leverancier van de verkoopwaar? | Nee, tussen de afnemer en jouw onderneming | Ja |
Is de onderneming verantwoordelijk en aansprakelijk voor de verkoopwaar? | Ja | Nee |
Ben jij het aanspreekspunt als de verkoopwaar niet voldoet? | Ja | Nee, tenzij je dit aanbiedt als service. |
Voorbeeld? | De webshop van Ikea | Marktplaats.nl |
De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk voor de juridische invulling van je businessmodel. Jouw keuze moet terugkomen in de spelregels die je wilt overeenkomen met je klanten of gebruikers. Als je kiest voor een webshop waarbij je verkoopt aan de consument, zul je bijvoorbeeld rekening moeten houden met de rechten van een consument bij koop (op afstand). Als je kiest voor een online platform, verleg je deze verplichtingen naar de aanbieder. Maar, dit moet dan wel duidelijk zijn voor de betrokken partijen.
Als je de spelregels van je gekozen model niet helder verwoordt in je overeenkomsten en/of algemene voorwaarden dan kun je in de problemen komen.
Mengvormen bestaan in de praktijk
That’s it? Nee, de praktijk is veelal weerbarstiger en mengvormen bestaan. Om aan te sluiten bij de beeldspraak: Bol.com was eerst alleen een winkel, maar is nu óók een winkelcentrum. Om die reden maakt Bol.com gebruik van verschillende soorten algemene voorwaarden.
De keuze voor een bepaald businessmodel zal mede afhangen van het beoogde verdienmodel. Je kunt natuurlijk een fee vragen voor het gebruik van je online platform of verdienen met adverteerders op je website. Maar vaak zie ik dat een online platform kosteloos het gebruik van het platform aanbiedt en probeert te verdienen met het aanbieden van bijkomende diensten als de transports- of betaalservice. Dit kan goed werken, alleen het vraagt extra aandacht voor de aankleding van je overeenkomst en/of algemene voorwaarden. Het moet steeds helder zijn voor de afnemer bij wie zij de dienst of het product koopt. Ook bij de transportservice moet je afspraken maken die zowel aan de zijde van de afnemer als aan de zijde van de aanbieder op elkaar aansluiten.
Bij een betaalservice kan een vergunning verplicht zijn
Bij de betaalservice is er nog een ander aandachtspunt. Door Europese wetgeving zijn de online platformen die geldmiddelen voor derden (in dit geval: de aanbieders) een tijdje onder zich houden vergunningplichtig.
Je kunt deze vergunningplicht voorkomen door ófwel direct de ontvangen gelden uit te betalen aan de aanbieders of gebruik te maken van een service payment provider die een dergelijke vergunning heeft, zoals Adyen.
De webshop heeft geen last van deze regels, omdat deze onderneming voor zichzelf verkoopt en de opbrengst int.
Aan de slag
Als je je businessmodel helder hebt, kun je bij ons aan de slag met het opstellen van bijvoorbeeld de benodigde algemene voorwaarden: vind hier de algemene voorwaarden voor de webshop of voor het online handelsplatform. Voor een mengvorm zul je enig maatwerk nodig hebben en ook daar kunnen we je bij helpen.
Ben je nog vertwijfeld welk e-commerce businessmodel het beste bij jou past, neem dan gerust contact met ons op. Ik denk graag met je mee.
Jeanne van Deuren, advocaat en sparringpartner – Legalloyd Advocaten