coronasteun

Het kabinet gaat stoppen met het aanbieden van coronasteun. De coronasteunpakketten zullen voor bijna alle branches worden stopgezet. De stop van de coronasteun zal ingaan vanaf oktober. Wel wordt er nog steun verleent aan een bepaald aantal sectoren dat de steun harder nodig heeft dan andere sectoren.

Waarom wordt de coronasteun nu gestopt?

De coronasteun, die tot nu toe al ongeveer 80 miljard euro heeft gekost, wordt vanaf het begin van oktober stopgezet. Dit omdat er steeds meer mogelijk is voor ondernemers, en we op deze manier langzaam terug lijken te gaan naar het ‘gewone’ leven. Aan het begin van de zomer, toen het ook al beter leek te gaan, zinde Minister Wopke Hoekstra hier al op. Maar na nieuwe besmettingen en daarbij komende nieuwe regels is het coronasteunpakket blijven bestaan, tot nu toe dus.

Het coronasteunpakket wat bestaat uit tegemoetkoming vaste lasten (TVL), de NOW, de TOZO en TONK, zal enkel nog voor bepaalde sectoren gelden. Dit zullen de sectoren als het nachtleven, de toeristische sector en evenementen sector betreffen. Welke coronasteun zij zullen ontvangen wordt maandagmiddag bekend gemaakt door het kabinet.

Stop coronasteun begin van een crisis?

Nu het coronasteunpakket stop wordt gezet wordt er gevreesd voor een nieuwe economische crisis. Zo wordt gedacht dat de stop zorgt voor onzekerheid bij bedrijven, ze moeten bijvoorbeeld straks zelf weer volledig hun vaste lasten betalen. Dit kan voor stress bij deze ondernemers zorgen. Ook wordt er gevreesd dat er een groot aantal ontslagen gaat vallen, vooral bij de grote bedrijven.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de werkeloosheid in Europa op hetzelfde punt is als voor de pandemie. Of dit hetzelfde blijft op het moment dat de coronasteun wordt gestopt zal enkel de tijd kunnen uitwijzen. Wel wordt verwacht dat de mensen die worden ontslagen in de sectoren waar de meeste klappen vallen makkelijk aan een nieuwe baan kunnen komen in andere sectoren, dit wegens een groot te kort in sommige sectoren.

Daarnaast wordt verwacht dat er meer faillissementen zullen worden aangevraagd, dit zullen voornamelijk ondernemingen zijn die in de tijd van de coronasteun hebben kunne profiteren hiervan, maar in normale tijden niet zouden hebben overleefd. De zogenaamde ‘zombiebedrijven’.

De economie in Nederland

Naast dat er natuurlijk veel ondernemers keihard zijn getroffen door de COVID-crisis is de gehele economie er niet op achteruit gegaan. Zo maakt volgens de laatste voorspellingen de Nederlandse economie een groei van 4% in dit jaar. Dit is enorm voor een land als Nederland, laat staan in deze rare tijd.

Coronasteun terugbetalen

Nu de coronasteun wordt stopgezet worden er veel vragen gesteld over het terugbetalen van de coronasteun.  Over het terugbetalen van de coronasteun hebben wij een aantal weken eerder al een blog geschreven, deze blog kun je hier lezen.

Vragen?

Heb je vragen over wanneer je de coronasteun moet terugbetalen, of jouw sector wel nog steun ontvangt of over je financiën en hoe dit eruit komt te zien zonder coronasteun? Neem contact met ons op! Al klant bij SFAA? Neem dan contact op met je persoonlijke accountmanager. Nog geen klant? Plan dan een gratis adviesgesprek in en zie wat wij voor je kunnen betekenen. Liever direct iemand spreken? Bel dan naar +31 20-2610723.