DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) uitstel tot januari 2020

De wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) heeft betrekking tot het dienstverband tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp’ers). Deze wet is ontstaan om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Omdat de wet zorgt voor een hoop onduidelijkheid stelt de Belastingdienst de handhaving van de regeling uit tot januari 2020. Maar wat betekent dit voor jou als ondernemer? Dat lees je in deze blog!

Wat is de DBA wet?

De DBA regeling stelt dat opdrachtgevers en -nemers gebruik moeten maken van modelovereenkomsten die door de Belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Door gebruik te maken van een door de Belastingdienst opgestelde of goedgekeurde modelovereenkomst kun je dienstbetrekking uitsluiten. Het is voor de opdrachtgever dan niet nodig om loonheffing in te houden en te betalen. Zoals gezegd is deze wet opgesteld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Schijnzelfstandigheid is het verkapt in dienst gaan van een ZZP’er bij een opdrachtgever. Door deze verkapte dienstverlening ontstaan onterechte voordelen (startersaftrek, ondernemersaftrek, etc.). Deze onterechte voordelen kunnen worden bestraft met boetes en naheffingen.

Wat betekent de wet voor jou?

Ben jij van plan om een zzp’er in te huren? Dan hoef jij je tot januari 2020 niet druk te maken over deze regeling. Hierbij loop je geen risico op boetes of naheffingen tenzij je door de Belastingdienst als kwaadwillend wordt gezien. Kwaadwillend ben je indien:

  • Je opzettelijk een verkapte dienstverlening laat ontstaan of voortbestaan
  • Omdat je weet – of had kunnen weten – dat er sprake is van een dienstbetrekking
  • En daarmee een oneigenlijk financieel voordeel wordt behaald

Schijnzelfstandigheid, een complex onderwerp

Denk jij: “Dit gaat mij een hoop uitzoekwerk kosten wat ik liever besteed aan ondernemen.”? Dan helpen wij jou graag verder! De fiscale helden van SFAA Administratiekantoor Amsterdam hebben jarenlange ervaring in belastingwetgeving. Zij zoeken dan ook graag voor jou uit welke dienstverlening het beste bij jou past en welke wetgeving voor jouw bedrijf belangrijk is. Vraag een gratis adviesgesprek aan en wij komen met een advies op maat! Liever direct contact? Bel of WhatsApp ons!