De OSS-regeling

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. De belastingdienst heeft sinds 1 juli 2021 de OSS-regeling ingesteld. De OSS-regeling, wat staat voor One-Stop-Shop regeling, wordt ook wel de Unieregeling genoemd. Het is een regeling die de belastingaangifte voor afstandsverkopen moet vereenvoudigen voor verkopen binnen EU. Van de one stop shop mogen bedrijven die afstandsverkopen doen sinds 1 juli 2021 gebruik maken. 

Zo kan het bedrijf zich gemakkelijk aanmelden bij het éénloketsysteem, via het éénloketsysteem kan de ondernemer in 1 keer aangifte doen voor alle verschuldigde btw in alle lidstaten waar hij dit verschuldigd is. Maar hoe werkt het éénloketsysteem precies? En ben jij verplicht om middels deze manier aangifte tedoen? Op die vraag krijg je antwoord in deze blog.

Hoe werkt de OSS-regeling?

Zoals hierboven al kort staat uitgelegd kan middels het éénloketsysteem in 1 keer aangifte worden gedaan voor alle verschuldigde btw in alle lidstaten. Je doet deze aangifte in het land waar je gevestigd bent. Als je in Nederland gevestigd bent doe je de aangifte en betaal je de verschuldigde belasting aan de Nederlandse belastingdienst. De Nederlandse belastingdienst zorgt dan op haar beurt weer dat de verschuldigde belasting bij de juiste landen terecht komt. Zo hoef je als ondernemer niet voor alle verschillende landen waar jij levert apart een aangifte te doen.

Hoe werkt het éénloketsyteem?

De ondernemer die verkopen doet aan het buitenland moet zich aanmelden voor het éénloketsysteem, wel moet hij of zij zich dan de-registreren bij de belastingdienst in de verschillende lidstaten waar hij of zij geregistreerd staat.

Voor de inrichting van de administratie zijn wel wijzigingen nodig, zodat alles direct goed wordt weergegeven in de aangifte van de OSS-regeling. Ook moeten uiteraard de btw-codes in de webshop goed worden weergegeven, zodat dit in de aangifte in het juiste vak terecht komt. Dit is essentieel voor de OSS-regeling.

Wanneer ben je btw plichtig in het buitenland? 

Er geldt een drempelbedrag van €10.000,-  per kalenderjaar wat gepasseerd moet worden voor je buitenlandse btw verschuldigd bent, en je dus gebruik kunt maken van de one stop shop regeling. Dit houdt in dat je in totaal, verdeeld over alle landen, voor €10.000 euro aan goederen (of diensten) aan particulieren moet verkopen. Blijf je onder dit bedrag? Dan ben je alsnog verplicht btw af te dragen, maar dan in het land waar je gevestigd bent. Voor de meeste ondernemers die dit lezen dus in Nederland. Ga je over de grens heen dan ben je vanaf dat moment verplicht om het lokale btw-tarief aan te houden. 

Het grensbedrag van €10.000 is de omzet exclusief mogelijke btw. Verder wordt bij de verkoop van diensten, hoewel misschien compleet uitgevoerd in Nederland, toch de omzet in het land waar je ze aan levert gerekend. Doe jij als administratiekantoor dus een aangifte voor een Duits bedrijf, dan moet je dit bij je buitenlandse verkopen rekenen. 

3 voordelen OSS-regeling

De OSS-regeling met het daarbij behorende éénloketsysteem brengt een aantal voordelen met zich mee.

  1. Met de OSS-regeling hoeft een bedrijf zich niet meer in elk land waar hij btw aan verschuldigd is te registreren. Deze registratie kost in bijna alle gevallen geld, maar ook tijd.
  2. De drempel om in een land te verkopen wordt verlaagd, doordat er geen registratie en aparte btw-aangifte meer nodig is per land. Zo loont het ook om slechts één verkoop aan een bepaald land te doen, of je te richten op meerdere landen in de EU.
  3. De OSS-regeling maakt het voor zowel consumenten als ondernemers makkelijker en transparanter. Zo kunnen ondernemers onderling makkelijker producten van elkaar kopen, maar kan een ondernemer ook gemakkelijker aan de consument verkopen.

Is het éénloketsysteem verplicht?

Gebruik van het éénloketsysteem (one stop shop systeem) is tot nu toe niet verplicht, wel is het een stuk gemakkelijker dan aangifte doen in de verschillende landen. 

Van tevoren weet je vaak niet of je vaker en in welke landen je gaat verkopen, als je plots in een ander land verkopen doet dan moet je je hier wel registreren. Middels het éénloketsysteem hoeft dit niet en kun je dus gemakkelijker uitbreiden naar andere landen.

Gebruikmaken van de OSS-regeling?

Wil je graag met jouw onderneming gebruikmaken van het éénloketsysteem? Dan kun je je aanmelden. Weten hoe je je precies moet aanmelden? Dit staat precies verteld op de website van de belastingdienst! 

Advies nodig over de belastingen van jouw bedrijf?

Weet je niet goed hoe je het ultieme belastingvoordeel kan behalen? En wil je advies over wat de beste strategie is om dit te garanderen. Neem dan contact op met SFAA voor een adviesgesprek! We zijn te bereiken via info@sfaa.nl of te bellen op +31 20 26 10 723. SFAA is here to help!