Kerst cadeau

Een kerstpakket, of een ander presentje, als werkgever leuk om te geven aan je werknemers om ze te bedanken voor een jaar lang hard werken. Tot 2015 was er een regeling waardoor je kerstpakketten fiscaal vriendelijk kon verstrekken aan werknemers en relaties. Sinds 2015 bestaat deze regel niet meer en valt het verstrekken van kerstpakketten en cadeaus onder de WKR, dit is in de meeste gevallen gunstiger voor jou als ondernemer. Hoe werkt het nu het onder de WKR valt?

Wat betekend de WKR regeling voor jou als ondernemer?

De WKR is een regeling die er voor zorgt dat jij onbelast vergoedingen aan werknemers kan geven, dit kan bijvoorbeeld op bedrijfsuitjes en geldt ook voor onder andere kerstpakketten. Dit onbelast vergoeden mag tot 1.2% van de loonsom (verdere informatie over de WKR vind je hier).

Je kan per jaar dus 1.2% van de loonsom onbelast vergoeden. Als je kerstpakketten wilt weggeven is het dus belangrijk dat je weet hoeveel bestedingsruimte je nog hebt in 2019. Als je al eerder in dat jaar aan uitjes of giften hebt gedaan gaat dit in die zin van je vrije bestedingsruimte af. Wanneer je deze bestedingsruimte overschrijd zal dit met 80% eindheffing worden belast. Wil je voor kerstman spelen, dan kun je gebruik maken van het resterende budget. Maar let goed op, ga je hier overheen dan komt het grotendeels voor eigen rekening.  

Geen Bestedingsruimte meer?

Mocht je helemaal geen ruimte meer over hebben en niet buiten je bestedingsruimte willen gaan voor de kerstcadeaus, dan is er nog een andere oplossing. Als je afgelopen jaar namelijk iets te hard bent gegaan met je vrijbestedingsruimte uitgeven, dan kun je aan het eind van het jaar in de problemen komen met je bestedingsruimte. Wat veel mensen dan doen is het kerstcadeau verschuiven naar het nieuwe jaar (een nieuwjaarscadeau dus). Dan is je bestedingsruimte natuurlijk weer maximaal en kun je je werknemers voordeliger een gift doen. Dit kan extra voordelig zijn sinds de WKR in 2020 verbreed wordt en er dus meer bestedingsruimte zal zijn. Hierover is meer informatie te lezen in dit artikel.

Giften aan  uitzendkrachten

Heb je veel met uitzendkrachten gewerkt, of zijn er freelancers bij je in dienst? Dan wil je deze natuurlijk ook graag bedanken met een cadeau. Deze krachten vallen helaas niet onder de WKR. Je zult dus zelf de eindheffing moeten betalen. De eindheffing is makkelijk uit te rekenen en dat werkt als volgt:

Is de waarde van het geschenk niet meer dan € 136, dan geldt een eindheffingstarief van 45%.

Is de waarde hoger dan € 136, dan is over de volledige waarde van het geschenk – en dus niet alleen over het deel boven de € 136 – 75% eindheffing verschuldigd.

Heeft dit artikel nou vragen bij je opgewekt over je bestedingsruimte, de WKR of hoe je het beste jouw werknemers een gift kan doen. Neem dan gerust contact op met ons, wij helpen je graag verder!