Werkkostenregeling de WKR uitgelegd

Als ondernemer ben je graag een goede werkgever voor je medewerkers, maar heb je ook te maken met de kosten die dit met zich meebrengt. Een van de regelingen die je hier mee kan helpen is de Werkkostenregeling (WKR), en wij hebben hem voor je uitgelegd. Met deze regeling kun je namelijk belasting besparen, en je medewerkers belonen voor hun harde werk. Wij kijken graag samen met jou naar de WKR 2023 en ontdekken samen hoe jij deze regeling effectief kunt inzetten om jouw onderneming naar nieuwe hoogten te brengen.

De WKR uitgelegd!

De kern van de WKR is eenvoudig: het stelt je in staat om je medewerkers op diverse manieren te belonen zonder dat hier belasting over geheven wordt. Dit omvat niet alleen vergoedingen voor zaken die direct verband houden met het werk, zoals een kerstpakket, maar ook zaken die het welzijn en de motivatie van je werknemers bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn kerstpakketten, fitnessabonnementen, bedrijfsuitjes, en zelfs verjaardagscadeaus. Hieronder wordt de vrije ruimte van de WKR uitgelegd.

Vrije Ruimte WKR uitgelegd!

Binnen de Werkkostenregeling speelt de term “vrije ruimte” een cruciale rol. Dit is het bedrag dat een werkgever belastingvrij kan besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers. De vrije ruimte wordt berekend als een percentage van het totale fiscale loon van de organisatie. Werkgevers mogen zelf beslissen hoe ze deze vrije ruimte willen benutten en aan welke vergoedingen of verstrekkingen ze deze willen besteden. Dit geeft werkgevers de flexibiliteit om beloningen op maat aan te bieden, die passen bij de behoeften en wensen van hun werknemers.

Het is echter belangrijk om binnen de vrije ruimte te blijven. Als een werkgever meer uitgeeft dan de beschikbare vrije ruimte, treedt er een fiscale consequentie op. Over het overschrijdende bedrag moet de werkgever namelijk een eindheffing van maar liefst 80% betalen. Dit betekent dat je 80% belasting moet betalen over het overschrijdende bedrag. Dit maakt het essentieel om de vrije ruimte zorgvuldig te bewaken en te plannen.

Vrije Ruimte Werkkostenregeling verhoogd

Vanaf het jaar 2024 wordt de vrije ruimte in de Werkkostenregeling verruimd van 1,7% naar 1,92% voor loonsommen tot €400.000. Dit resulteert in een vrije ruimte van €7.680, waardoor werkgevers de mogelijkheid hebben om meer onbelaste vergoedingen aan hun werknemers te verstrekken. Bijvoorbeeld, in het geval van 8 werknemers die samen €400.000 verdienen, kunnen werkgevers een extra onbelaste vergoeding van €960 per werknemer aanbieden.

Om werkgeverslasten in 2023 te verlichten en tegelijkertijd vergoedingen aantrekkelijker te maken, is de Werkkostenregeling tijdelijk verruimd naar 3% voor loonsommen tot €400.000 gedurende heel 2023. Hierdoor stijgt de vrije ruimte tijdelijk van €6.800 naar €12.000 wanneer de loonsom precies €400.000 bedraagt. Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 is de vrije ruimte in 2023 1,18%. Als je dit jaar de vrije ruimte nog niet volledig hebt benut, kan het de moeite waard zijn om hiervan gebruik te maken, aangezien dit tijdelijk is toegestaan. 

Gerichte vrijstellingen werkkostenregeling

De Belastingdienst heeft bepaalde vergoedingen en verstrekkingen vrijgesteld. Deze gerichte vrijstellingen kun je dus ook onbelast vergoeden en gaan niet ten koste van je vrije ruimte en vallen dus niet onder de regeling. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • abonnementen voor openbaar vervoer;
  • reiskosten tot € 0,21 per kilometer (in 2024 bedraagt  dit € 0,23 per kilometer);
  • verhuiskosten vanwege werk;
  • maaltijden bij overwerk;
  • sinds 2020: aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Hoe Kun je de WKR Effectief Gebruiken als Ondernemer?

Nu we de WKR aan je hebben uitgelegd, is het tijd om na te denken over hoe je deze regeling effectief kunt inzetten. Hier zijn enkele strategieën om het maximale uit de WKR te halen:

  1. Bied flexibele beloningen in de WKR: Geef je werknemers de mogelijkheid om hun vergoedingen aan te passen aan hun individuele behoeften, zoals een keuze tussen een fietsplan of een fitnessabonnement.
  2. Focus op welzijn: Investeer in het welzijn van je werknemers door hen fitnessabonnementen of gezondheid gerelateerde vergoedingen aan te bieden. Dit kan niet alleen de gezondheid van je team verbeteren, maar ook de productiviteit verhogen. Uit onderzoek van TNO, in samenwerking met NOC*NSF, blijkt namelijk dat je door sporten 12,5% productiever bent op de werkvloer.
  3. Werk aan teambuilding: Organiseer bedrijfsuitjes en evenementen om de teamgeest te versterken. Deze kosten kunnen binnen de vrije ruimte vallen en dragen bij aan een positieve werkomgeving.
  4. Profiteer van gerichte vrijstellingen: Vergeet niet om gebruik te maken van de specifieke vrijstellingen die buiten de vrije ruimte vallen. Dit kan kosten besparen en tegelijkertijd je werknemers ondersteunen.

In een wereld waarin werknemers steeds meer waarde hechten aan extra voordelen naast hun salaris, kan het begrijpen en slim benutten van de werkkostenregeling van belang zijn voor jouw onderneming. Door deze regeling op een strategische manier te gebruiken, kun je niet alleen je werknemers belonen, maar tegelijkertijd ook je bedrijfsvoordelen optimaliseren. De WKR is geen last, maar eerder een kans om, samen met je werknemers, te groeien en te bloeien in een competitieve markt.

Neem contact op over de Werkkostenregeling!

Heb je vragen over dit of een ander onderwerp? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder bij het behalen van het ultieme belastingvoordeel, groeien van je onderneming of het in kaart brengen van de financiële gezondheid van je onderneming. Ben je geïnteresseerd in de diensten van SFAA of gewoon benieuwd wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen? Stuur dan een mail naar info@sfaa.nl. Liever direct iemand spreken? Bel dan naar; +31 20 26 10 723