Onderzoekskosten voor uw bedrijf

De zelfstandigenaftrek verliezen

Op 23 december 2014 deed de rechter in een zaak bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden de uitspraak dat de urenregistratie van een ZZP-er niet overtuigend was. Dit met gevolg dat de ondernemer geen recht meer had op zelfstandigenaftrek. De ZZP-er maakte een vage schatting van zijn gewerkte uren en berekende gemiddeld hoe lang hij bezig was met bepaalde taken. Hij hield niet daadwerkelijk de gewerkte uren bij en zo verloor hij zijn zelfstandigenaftrek. Wat is het voordeel van de zelfstandigenaftrek? En hoe voorkomt u dat u uw zelfstandigenaftrek verliest?

Zelfstandigenaftrek

Ondernemen heeft fiscaal verschillende voordelen. Ondernemers met een eenmanszaak, vennootschap onder firma of een maatschap kunnen ieder jaar 7.280 euro van het inkomen aftrekken, als zij voldoen aan het urencriterium (1.225 uur per jaar met bedrijf bezig zijn).  Naast deze zelfstandigenaftrek is er de eerste jaren ook een startersaftrek van 2.123. De bedragen verlagen het belastbaar inkomen waardoor minder inkomstenbelasting betaald hoeft te worden. De bijhorende urenregistratie wordt, erg gevaarlijk, vaak alleen als een overbodige formaliteit gezien.

Urenregistratie

De Belastingdienst hecht veel waarde aan urenverantwoording. Er wordt van de ondernemer verwacht dat er wordt bijgehouden hoeveel uur er aan welke taak gewerkt wordt. Houd daarom nauwkeurig uw gewerkte uren bij. Vermijd zoveel mogelijk een post als: diversen. Hierdoor verloor namelijk de ZZP-er 23 december zijn zelfstandigenaftrek.

Mocht u meer informatie willen, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of mail uw vraag naar info@sfaa.nl. Wij kijken graag met u mee!mailman