gesprek

Bent u directeur grootaandeelhouder (dga)? Dan heeft u geen recht op de MKB-winstvrijstelling van 14 procent die wel van toepassing is voor andere ondernemers. Dit heeft de Rechtbank Gelderland op 24 juli jl. bepaald. Een dga kan volgens de Rechtbank Gelderland niet gelijkgesteld worden aan een IB-ondernemer.

Als u een IB-ondernemer bent, geniet u van het fiscale voordeel de MKB-winstvrijstelling. De winst van u onderneming wordt verlaagd met 14% (vastgesteld in 2014), waardoor u minder belasting betaald.

Onlangs had een dga van een BV bij het invullen van zijn inkomstenbelasting van 2012 de MKB-winstvrijstelling toegepast over zijn loon van € 90.626. De belastingdienst accepteerde dit echter niet, waardoor de dga in kwestie naar de rechter stapte. Hij beriep zich op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en was van mening dat hij ongelijk werd behandeld.

DGA geen ondernemer, maar werknemer

De rechter gaf de dga echter ongelijk, omdat er in deze zaak geen sprake is van een ongelijke behandeling. In tegenstelling tot een IB-ondernemer die het risico van de onderneming volledig draagt, is een dga in loondienst bij zijn eigen onderneming en ontvangt loon voor zijn werkzaamheden. Een IB-ondernemer en een dga kunnen op deze gronden niet worden gezien als gelijke gevallen. Daarnaast gaf de rechter aan dat bij de invoering van de MKB-winstvrijstelling er speciaal is gekozen voor de IB-ondernemer. Dga’s profiteerden namelijk al van het blijvende verlaagde VPB-tarief .

Alle details en de volledige uitspraak leest u hier. Bent u verder benieuwd welke (fiscale) voordelen er zijn voor u als IB-ondernemer of DGA? SFAA denkt graag met u mee. Neem vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723.

Schermafbeelding 2014-09-26 om 11.48.23