Digitalisering in 2022: behaal nu je voordeel!

In het dagelijks leven wordt er steeds meer digitaal gecommuniceerd en gewerkt. Wil jij weten hoe jouw bedrijf optimaal voordeel kan behalen door middel van digitalisering in 2022? Blijf dan lezen!

Wat is digitalisering?

Digitalisering is het omzetten van bepaalde werkzaamheden en/of informatiebronnen naar een digitale vorm. Dit wil zeggen dat handmatig werk overgenomen wordt door een computer. De digitale informatie die op deze manier wordt gemaakt heet data. Het voordeel van digitalisering is dat computers data sneller en zorgvuldiger kunnen verwerken dan mensen.

Het doel van digitalisering is het verbeteren van bedrijfsprocessen.

Waarom is digitalisering zo belangrijk?

Digitalisering is belangrijk voor bedrijven, aangezien het een middel is om slimmer te ondernemen. Je bedrijf wordt verbeterd door de inzet van ICT-middelen en nieuwe technologieën. Door menselijke werkzaamheden te vervangen worden er minder fouten gemaakt, wordt er efficiënter gewerkt en kan er geld bespaard worden. Dit zorgt er dus voor dat jouw bedrijf blijft groeien. Deze groei kan terug worden gezien in de omzet, winst, klantwaardering en/of tijdsbesparing!

Ontwikkelingen in de wereld van digitalisering

In de wereld van digitalisering zijn er al veel ontwikkelingen doorgemaakt. Maar net zoals bij alles en iedereen het geval is, is er altijd ruimte voor verbeteringen en nieuwe ontwikkelingen. In de nabije toekomst zijn er een aantal ontwikkelingen die bij gaan dragen aan de digitalisering van bedrijven:

  • 5G: het gebruikmaken van het snellere mobiele netwerk
  • Analyseren van big data: hier staan enorme hoeveelheden informatie
  • De ontwikkeling van slimme machines via Artificial Intelligence (AI)
  • Hyperautomatisering
  • Data en transacties opslaan in databases via blockchain

Hieronder staat kort uitgelegd wat er bedoeld wordt met big data, Artificial Intelligence en blockchain!

Big data

Data betekent gegevens. Alle gegevens van een bedrijf die digitaal vastgelegd worden noem je data. De gegevens van klanten vallen ook onder data. Echter, mogen volgens de privacywetgeving AVG, niet alle klantgegevens opgeslagen worden.

Het voordeel van data is dat er enorme hoeveelheden elementen mee worden genomen tijdens het maken van bepaalde overwegingen. Mensen nemen daarentegen maar een beperkte hoeveelheid elementen mee in hun overwegingen.

Het is dus mogelijk om complexe relaties vast te stellen door de inzet van (big) data. Daarnaast wordt er met het gebruik van data geconcludeerd op basis van feiten en niet op basis van aannames.

Artificial Intelligence (AI)

Artificial Intelligence staat ook wel bekend als kunstmatige intelligentie. Dit wil zeggen dat er computersystemen zijn die zelfstandig nadenken en zelfstandig beslissingen nemen, iets wat voorheen alleen door mensen gedaan kon worden.

Artificial Intelligence kan op twee manieren gebruikt worden. Allereerst is het mogelijk om de software als een service te gebruiken. Op deze manier worden tijdrovende processen geautomatiseerd.

AI kan ook gebruikt worden om de big data te analyseren. Door dit te doen profiteer je van de rekenkracht van computers om zo verbanden te vinden waar mensen niet toe in staat zijn. Met deze informatie kan je vervolgens betere beslissingen nemen en zo optimaal profiteren van het gebruik van AI.

Hyperautomatisering

Hyperautomatisering is een bedrijfsgedreven en gedisciplineerde aanpak om in korte tijd zo veel mogelijk zakelijke- en IT-processen te identificeren, in kaart te brengen en te automatiseren. Hyperautomatisering wordt aangedreven door technologieën als Artificial Intelligence. Het voordeel van deze aanpak is dat de operatie transparanter gemaakt wordt, aangezien handmatige taken vervangen worden. Hierdoor is het mogelijk dat de werknemers zich gaan focussen op andere, niet-digitale werkzaamheden.

Blockchain

Blockchain is de technologie om data en transacties veilig en efficiënt in op te slaan. Al deze gegevens worden opgeslagen in een zogenaamde database. Blockchain maakt een verschil in processen waar een waarde transactie plaatsvindt.

Meer weten of heb je vragen over digitalisering?

Bij SFAA weten wij alles van digitalisering. We maken gebruik van handige tools en software, zo blijft de gehele administratie overzichtelijk en kan je altijd en overal je financiën bekijken. Heb je vragen over de blog of wil je meer weten over digitalisering? Neem dan contact op met SFAA. Mail naar info@sfaa.nl , liever direct iemand spreken? Bel naar +31 20 26 10 723. SFAA is here to help!