incoterms

In de complexe wereld van internationale handel zijn duidelijke afspraken tussen koper en verkoper essentieel om soepele transacties te waarborgen. Dit is waar Incoterms® – Internationale Commerciële Voorwaarden – een cruciale rol spelen. Ontworpen om verwarring te elimineren en te zorgen voor een gestandaardiseerde interpretatie van verzendtermen, vormen Incoterms de ruggengraat van de wereldhandel.

Wat zijn Incoterms?

Incoterms®, een acroniem voor International Commercial Terms, zijn gestandaardiseerde regels die door de International Chamber of Commerce (ICC) zijn opgesteld. Ze worden gebruikt om de rechten en verplichtingen van kopers en verkopers in internationale handelstransacties duidelijk te definiëren, met name met betrekking tot de levering van goederen, risico’s, en kosten.

Voor wie zijn Incoterms?

Incoterms zijn ontwikkeld voor gebruik door bedrijven en individuen die betrokken zijn bij de internationale handel van goederen. Of u nu een exporteur, importeur, logistiek manager, of een juridisch adviseur bent, Incoterms bieden een gemeenschappelijke taal die misverstanden en juridische conflicten helpt te voorkomen.

Incoterms 2020

De meest recente versie van Incoterms, Incoterms 2020, introduceert enkele belangrijke wijzigingen ten opzichte van de voorgaande editie. Het biedt duidelijkere richtlijnen over de verdeling van taken, kosten, en risico’s tussen kopers en verkopers. Incoterms 2020 weerspiegelt de nieuwste trends in de wereldhandel, inclusief verbeteringen in veiligheid en beveiliging in het transportproces.

Lijst met Incoterms 2020

IncotermVerantwoordelijkheid van de VerkoperVerantwoordelijkheid van de Koper
EXWGoederen klaarzetten voor ophalenTransport, verzekering, en alle andere kosten en risico’s
FCALevering aan eerste vervoerderKosten na levering aan eerste vervoerder
CPTTransport naar eindbestemmingRisico na levering aan eerste vervoerder
CIPTransport en verzekeringRisico na levering aan eerste vervoerder, aanvullende verzekering
DAPLevering op afgesproken plaatsLossen van goederen, import douane
DPULevering inclusief lossenImport douane
DDPLevering inclusief alle kostenLossen van goederen
FASLevering naast het schipVervoer vanaf kade, lossen, import douane
FOBLevering aan boord van het schipVervoer vanaf schip, import douane
CFRVervoer naar haven van bestemmingRisico vanaf schip, import douane
CIFVervoer, verzekering naar havenRisico vanaf schip, import douane

Veelgemaakte Fouten en Hoe Deze te Vermijden

Misverstanden

Een veelvoorkomende fout is de aanname dat de keuze van Incoterms geen significant effect heeft op de kosten en risico’s van een transactie. Bijvoorbeeld, het gebruik van EXW zonder te begrijpen dat dit de koper verantwoordelijk maakt voor vrijwel het gehele logistieke proces, kan leiden tot onverwachte kosten en complicaties. Een ander misverstand is dat Incoterms de eigendomsoverdracht van goederen regelen, terwijl ze in werkelijkheid alleen de levering van goederen adresseren.

Best Practices

Om effectief gebruik te maken van Incoterms, is het aan te raden om:

  1. Grondig te Begrijpen: Zorg dat beide partijen de gekozen Incoterm volledig begrijpen, inclusief alle verplichtingen en risico’s.
  2. Juiste Keuze te Maken: Selecteer de Incoterm die het beste past bij de specifieke behoeften van de transactie, rekening houdend met de aard van de goederen en het gekozen transportmiddel.
  3. Duidelijk te Communiceren: Zorg voor heldere communicatie en documentatie over de gekozen Incoterm in alle relevante contracten en handelsdocumenten.

Incoterm Overwegingen

Bij het kiezen van de juiste Incoterm moeten bedrijven verschillende factoren in overweging nemen:

  • Risicobeheer: Begrijp wie verantwoordelijk is voor de goederen op elk punt van de reis.
  • Kostenverdeling: Overweeg welke partij het beste de verschillende kosten kan dragen.
  • Douane-afhandeling: Bepaal welke partij de uitvoer en invoer douane-afhandeling zal verzorgen.
  • Transportverzekering: Overweeg wie de verzekering regelt en wat de dekking inhoudt.
  • Lokale wetgeving: Houd rekening met de wet- en regelgeving in zowel het land van herkomst als van bestemming.

Incoterms zijn een essentieel onderdeel van elke internationale handelsovereenkomst. Door zorgvuldig de meest geschikte term te kiezen, kunnen bedrijven risico’s minimaliseren, kosten duidelijk beheren en hun internationale transacties vereenvoudigen.

Invloed van Globalisering en Handelsbeleid

Globalisering

Globalisering heeft de internationale handel uitgebreid en diverser gemaakt, waardoor de behoefte aan gestandaardiseerde regels zoals Incoterms is toegenomen. De groei van grensoverschrijdende e-commerce en de toename van complexe supply chains vereisen duidelijke afspraken over verzendverantwoordelijkheden. Incoterms helpen om deze complexiteit te navigeren door universele standaarden te bieden die wereldwijd worden herkend en geaccepteerd.

Handelsbeleid

Veranderende handelsbeleiden en economische sancties hebben een directe invloed op de keuze van Incoterms. Bijvoorbeeld, in tijden van handelsspanningen kunnen bedrijven voorzichtiger zijn met termen die hen blootstellen aan hogere risico’s of kosten. Economische sancties kunnen de toepasbaarheid van bepaalde Incoterms beperken, afhankelijk van de betrokken landen en goederen. Bedrijven moeten zich bewust zijn van deze factoren en mogelijk flexibeler zijn in hun keuze van Incoterms om aan de veranderende internationale handelslandschap te voldoen.

Nieuwe Ontwikkelingen

De International Chamber of Commerce (ICC) publiceert regelmatig bijgewerkte versies van Incoterms, ongeveer elke tien jaar, om ze relevant en up-to-date te houden met de veranderende dynamiek van de internationale handel. Een belangrijke focus voor toekomstige wijzigingen zou kunnen liggen in het verder verduidelijken van de verantwoordelijkheden rondom veiligheidsnormen en digitale documentatie. Met de toenemende complexiteit van de wereldhandel en de diversificatie van vervoersmethoden, kunnen we verwachten dat nieuwe versies van Incoterms nog duidelijker zullen specificeren hoe taken, kosten en risico’s worden verdeeld in minder traditionele vervoerscontexten, zoals e-commerce verzendingen en direct-to-consumer logistiek.

Invloed van Technologie

Technologische vooruitgang, zoals blockchain en kunstmatige intelligentie (AI), heeft het potentieel om de toepassing en efficiëntie van Incoterms aanzienlijk te beïnvloeden. Blockchain-technologie kan bijvoorbeeld zorgen voor transparantere en veiligere transacties, waarbij de authenticiteit van handelsdocumenten gemakkelijk kan worden geverifieerd. AI kan worden ingezet voor het automatiseren van contractbeheer, waarbij de meest geschikte Incoterms worden aanbevolen op basis van specifieke handelsscenario’s. Deze technologieën kunnen de naleving van Incoterms vereenvoudigen en de efficiëntie van internationale handelstransacties verbeteren.

SFAA staat naast de ondernemer!

Wil je hulp bij het bepalen van de gevolgen voor de belastingen en boekhouding bij het werken met de incoterms? Of wil je hulp bij het juist vermelden op de factuur? SFAA heeft veel ervaring in het faciliteren van internationale handel! Neem contact met ons op! SFAA is al jaren specialist op het gebied van incoterms, maar ook op andere financiële administratie. Laat je verrassen door onze professionaliteit.