elektrisch rijden

Je tankt je auto altijd vol zonder er bij na te denken, maar is het misschien voordeliger om over te stappen op elektrisch rijden? Het is belangrijk om altijd inzicht te hebben in de kosten die jouw auto met zich meedraagt, zo kan jij afwegen welke keuzes je moet maken om het meeste voordeel te behalen.

Moet ik overstappen op elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is te duur, dit hoor je de laatste tijd steeds vaker. Op het eerste gezicht lijkt dit ook zo, aanschaf van een elektrische auto is over het algemeen duurder dan de aanschaf van een benzine of diesel auto. Maar de tegemoetkomingen, belastingtarieven en brandstofkosten zijn voor een elektrische (of hybride) auto een stuk voordeliger. Hoe weet je nou wat er onder aan de streep het meest voordelig is voor jou?

De aanschaf van een elektrische auto wordt door de overheid op verschillende manieren voordelig gemaakt. Zo is er aan het begin van het jaar een subsidie potje vrijgemaakt die elke koper van een nieuwe elektrische auto €4.000 euro gaf. Bij de aanschaf van een tweede hands exemplaar kon de koper €2.000 euro terug krijgen. Door de populariteit van deze actie en elektrische auto’s in het algemeen is het eerste potje er heel snel doorheen gegaan. Dit was in de vorige jaren ook al het geval. Het potje voor de aanschaf van een tweedehands auto is wel nog beschikbaar, deze is vorig jaar ook pas tegen het einde van het jaar op gegaan. Het is vooralsnog onduidelijk of de subsidie volgend jaar zal terugkomen, wel weten we dat als deze terugkomt dat het potje er waarschijnlijk in de eerste paar weken al doorheen zal gaan.

Naast de subsidie heeft een elektrische auto nog meer voordelen zoals de ontheffing van BPM (Belasting van personenauto’s en motorrijwielen), dit moet normaliter namelijk worden betaald bij de registratie van een auto in Nederland. Bij de aankoop van een elektrische auto hoef je geen BPM te betalen! Zet bij het overwegen van  het kopen van een elektrische auto deze voor en nadelen tegenover elkaar (hogere aanschafprijs, een subsidie potje voor de aanschaf, enz). Zo weet je precies wat de beste keuze is.

Extra subsidies voor ondernemers

Als je een elektrische auto zakelijk wilt aanschaffen kun je gebruik maken van extra subsidie potjes. Dit heeft de overheid gedaan om elektrisch rijden voor bedrijven aantrekkelijker te maken. Als ondernemer mag je gebruik maken van de verlaagde bijtelling, deze is voor elektrische auto’s namelijk 12% tot een cataloguswaarde van €45.000, dit tegenover de 22% die je voor een normale auto kwijt bent. De komende jaren zal dit verschil steeds minder worden, maar vooralsnog scheelt het dus 10%. Dit maakt nu overstappen naar elektrisch rijden voordeliger dan het nog een jaar uitstellen.

Maar naast het voordeel van de bijtelling is er nog een ander groot voordeel wat je als ondernemer hebt bij de aanschaf van een elektrische auto. Namelijk de MIA (milieu investeringsaftrek), deze regeling zorgt ervoor dat je op volledig elektrische personen auto’s op een bedrag tot €40.000 maar liefst 13.5% terug kan ontvangen. Dat is een aftrek tot wel €5.400 euro!  Hierdoor is het zakelijk aanschaffen van een elektrisch voertuig erg aantrekkelijk. De laadpaal die je wellicht aan wilt schaffen bij de aankoop van deze elektrische auto valt vervolgens ook nog eens onder de MIA, hiermee kun je een aftrek van 36% over deze aanschaf terug vragen. Dit staat voor het jaar 2021 vast, maar dit kan zo maar na dit jaar weer veranderen.

Wat is de MIA?

De MIA, kort voor milieu investeringsaftrek is een regeling getroffen door de overheid om ondernemers te stimuleren om ‘groene’ investeringen te doen in hun bedrijf. Door deze regeling kun je tot wel 36% terug ontvangen op je investeringen. Voor de MIA is vooraf een budget ingesteld door de rijksdienst voor ondernemer, dit budget bedraagt 114 miljoen euro voor het jaar 2021. De regel hier in is ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’, is het potje op, dan kun je er geen aanspraak meer op maken.  Hoe weet je nou of een investering een ‘groene’ investering is? Dit kun je checken op de website van de rijksdienst voor ondernemers. Ook de aanschaf van bijvoorbeeld elektrische bussen, zonnepanelen of warmtepompen kan onder de MIA vallen. Vragen over een investering die jij wilt doen, neem contact met ons op! Zo behaal je het ultieme voordeel.

Verschillend per situatie

Natuurlijk zijn er net een hoop voordelen voor je opgesteld, maar of dit voordeliger is dan benzine of diesel rijden dat hangt grotendeels af van je wensen en behoeftes. Als jij sommige dagen 600 kilometer rijdt door heel het land, dan is een elektrische auto qua laadtijd niet handig. Maar als elke dag binnen de actieradius van de elektrische auto blijft (tegenwoordig kan dit tot wel 400 kilometer zijn), dan zou je verder geen problemen moeten ervaren.   Zet voor jouw specifieke situatie alles even op een rijtje, hierdoor zie je precies welke optie fiscaal het aantrekkelijkst is.

Meer fiscale voordelen behalen?

Bij SFAA streven we er naar om zo veel mogelijk fiscale voordelen te behalen voor onze klanten. Door onze expertise op het gebiedt van subsidies en belastingvoordelen te gebruiken en pro actief met ideeën te komen behaal jij als klant altijd het ultieme voordeel. Neem een kijkje op onze website of vraag een gratis sparsessie aan!