Elektrische auto in 2023 SEPP

Elektrische auto’s worden al jaren gesubsidieerd door de Nederlandse overheid. De subsidie wordt jaarlijks afgebouwd wat betekent dat als je van plan bent een elektrische auto aan te schaffen, je het beste een elektrische auto in 2023 kunt aanschaffen. Ben je een particulier en ben je van plan om een volledig elektrische personenauto tekopen of private leasen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze regeling geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s. sinds 10 januari 2023, 9:00 uur SEPP kun je deze subsidie aanvragen.

Hoe kom ik in aanmerking voor de SEPP?

De SEPP is bedoeld om het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren in Nederland. De SEPP bestaat uit meerdere potjes welke voor verschillende aankopen kunnen worden gebruikt. Zo kom je in aanmerking bij het kopen van een tweedehands elektrische auto, het kopen van een nieuwe elektrische auto of bij het leasen van een elektrische auto.

De algemene voorwaarden zijn:

Je bent een particulier. Je hebt een geldig woonadres in Nederland. In de looptijd van SEPP kun je één keer subsidie krijgen als je voldoet aan de voorwaarden. Daarnaast verschilt per aankoop hoeveel subsidie je kunt ontvangen.

SEPP bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto

Particulieren die in 2023 een nieuwe elektrische personenauto kopen, komen mogelijk in aanmerking voor de SEPP subsidie. Er staat een lijst met merken en modellen op de Autolijst SEPP waarvan bekend is dat ze in aanmerking komen voor de subsidie. De subsidie bedraagt maximaal € 2.950. De RDW controleert of de auto voldoet aan de voorwaarden van de subsidieregeling aan de hand van de geregistreerde catalogusprijs. Het subsidie potje voor 2023 is verhoogd naar € 67.000.000, tot dit bedrag volledig is uitgegeven kun je hier aanspraak op maken. Dit is voor de koop en private lease van nieuwe elektrische auto’s. De exacte voorwaarden zijn te lezen op de website van de Nederlandse overheid, en kunnen per persoon en aankoop verschillen.

SEPP bij aanschaf tweedehands elektrische auto

Als u in 2023 een gebruikte elektrische personenauto koopt als particulier, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de SEPP. Als u voldoet aan de voorwaarden, kunt u € 2.000 subsidie aanvragen. Op de Autolijst SEPP staan merken en modellen elektrische personenauto’s waarvan we weten dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de subsidie. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers en we controleren onder andere de geregistreerde catalogusprijs via de RDW-kentekencheck om te bepalen of de auto voldoet aan de voorwaarden van de subsidieregeling. Het totaalbudget van € 32.400.000 is voor de koop en private lease van gebruikte elektrische personenauto’s samen.

Ook voor de koop van gebruikte elektrische auto’s geldt dat via de autolijst de maximale subsidie kan worden opgezocht.

Vragen?

Heb je vragen over de aanschaf van een elektrische auto, en hoe je het meeste voordeel kunt behalen. SFAA is het administratiekantoor wat jouw helpt bij het behalen van het ideale belastingvoordeel. Daarnaast staan wij naast jou als ondernemer en helpen we je bij de groei van je onderneming. Neem contact met ons op als je hier vragen over hebt!