Energie-investeringsaftrek

Nieuwsgierig naar hoe je als ondernemer kunt profiteren van de Energie-Investeringsaftrek (EIA) om duurzame investeringen te bevorderen en belastingvoordelen te behalen? Wij bij SFAA zochten het voor jouw uit! In dit blog leggen we gedetailleerd uit wat de EIA-subsidie inhoudt, welke voordelen het met zich meebrengt en aan welke voorwaarden je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Ontdek hoe je als ondernemer kunt profiteren van de Energie-Investeringsaftrek voor belastingvoordelen en duurzame investeringen. SFAA legt in detail de EIA-subsidie en kwalificatievoorwaarden uit. Zo kan jij deze gelijk implementeren in jouw onderneming.

Wat is de Energie-investeringsaftrek (EIA)?

De Energie-Investeringsaftrek (EIA) is een subsidie voor bedrijven die investeren in duurzame energie. Ondernemingen die investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen of duurzame energietechnieken kunnen profiteren van deze regeling. Bij investeringen in dergelijke bedrijfsmiddelen die voorkomen op de energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, kunnen bedrijven 45,5% van de investeringskosten aftrekken van hun winst.

Ondernemingen die in aanmerking komen voor deze regeling kunnen hierdoor fiscaal voordeel behalen, wat investeringen in duurzame energie en energiebesparing stimuleert. Volgens de RvO (Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland) levert deze regeling gemiddeld 11% voordeel op. De EIA moedigt bedrijven aan om bij te dragen aan een duurzame en energiezuinige toekomst voor Nederland.

4 Voordelen Energie-inversteringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek is natuurlijk bedoelt om duurzame investeringen aan te moedigen. Naast dat de investeringen duurzaam zijn, zijn er ook andere voordelen. Wij hebben enkele voordelen voor jou op een rijtje gezet:

1- Voorbereid op Wetswijzigingen: Je anticipeert op nieuwe energie- en uitstootwetten, waardoor je flexibel blijft bij veranderingen in regelgeving.

2- Milieubewust Bijdragen: Je draagt actief bij aan een gezonder milieu door bewuste keuzes te maken met betrekking tot energiegebruik en uitstoot.

3- Belastingvoordelen: Je geniet van belastingvoordelen, wat resulteert in lagere belastingbetalingen dankzij je milieuvriendelijke benadering.

4- Resulteert vaak in Energiebesparingen: Je ervaart vaak gelijk lagere energierekeningen als resultaat van je milieuvriendelijke aanpak.

Voorwaarden Energie-investeringsaftrek (EIA)

Niet elke onderneming komt in aanmerking voor de EIA. Er zijn enkele voorwaarden waaran jouw onderneming moet voldoen:

Energielijst Conformiteit: Het bedrijfsmiddel voor duurzame energie moet voldoen aan specifieke omschrijvingen binnen de Energielijst van de RVO, zoals vermeld in de Energielijst.

Minimale Investering: De investering in het bedrijfsmiddel moet minimaal € 2.500 bedragen om in aanmerking te komen voor de regeling.

Tijdige Melding: Het is verplicht om het bedrijfsmiddel binnen drie maanden nadat de verplichting is aangegaan, te melden om aanspraak te maken op de regeling.

Niet-Eerder Gebruikt: Het bedrijfsmiddel mag niet eerder zijn gebruikt om in aanmerking te komen voor de regeling.

Vergunningen en Certificaten: Indien vergunningen of certificaten vereist zijn, moeten deze worden verstrekt als bewijs voor de aanvraag van de regeling.

 Je kunt de EIA-subsidie digitaal aanvragen via de website van de RVO.

Voorbeeld berekening Energie-investeringsaftrek

Als ondernemer investeer je voor €30.000 in een energiezuinig bedrijfsmiddel. Dit bedrijfsmiddel staat op de Energielijst. Dit betekent dat je in aanmerking komt voor de EIA. De winst van jouw onderneming is €90.000.

In 2023 betaal je 19% vennootschapsbelasting.

Berekening fiscale voordeel:

EIA: €30.000 x 45,5% = €13.650

Te betalen VPB zonder EIA: €90.000 x 19% = €17.100

Te betalen VPB met EIA: €90.000 – €13.650 = €76.350

                                         €76.350 x 19% = €14.506

Fiscale voordeel: €17.100 – €14.506 = €2.594

SFAA helpt jou!

Heb je vragen over dit of een ander onderwerp? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder bij het behalen van het ultieme belastingvoordeel, groeien van je onderneming of het in kaart brengen van de financiële gezondheid van je onderneming. Ben je geïnteresseerd in de diensten van SFAA of gewoon benieuwd wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen? Stuur dan een mail naar info@sfaa.nl. Liever direct iemand spreken? Bel dan naar; +31 20 26 10 723