Gemotiveerde werknemers

Met de werkkostenregeling (WKR) kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. Met deze regeling hoef je geen loonbelasting te betalen binnen een vastgestelde vrije ruimte. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken over kosten van kerstpakketten en bedrijfsuitjes. De WKR bestaat uit een bepaalde bestedingsruimte gebaseerd op een percentage van de loonsom (lees hierover meer in deze blog). Maar wat valt binnen de WKR en wat valt erbuiten?

Als je een bedrijfsfeest wilt organiseren om je werknemers te bedanken is het goed om te bekijken waar je dit gaat doen. Het zit namelijk als volgt: als je een bedrijfsfeest organiseert op de werkplek (op kantoor, de parkeerplaats of in de vergaderruimte) valt dit niet onder de WKR. Het gaat dus niet van de bestedingsruimte in de WKR af en is alsnog belastingvrij! Een goede reden om (als het straks weer mag) een feestje te geven op kantoor. Dit komt omdat het dan niet wordt gezien als loon richting je werknemers.

Wanneer valt een feest wel onder de WKR?

Als je een feest geeft buiten jouw werkplek (dus een plek waar jij niet Arbo verantwoordelijk bent) valt het onder de WKR, het wordt dan gezien als loon voor de werknemer. Ook personeelsreizen vallen onder de WKR.  Een uitzondering op deze regel is het geven van een zakelijk evenement (bijvoorbeeld een borrel voor klanten of een bijscholingsavond met borrel), hier moet wel het zakelijk de overhand hebben en het mag dus geen feest zijn. In dit geval zijn hapjes en drankjes die bij het evenement komen kijken belastingvrij, maar hou dit wel binnen de perken. Huur je bijvoorbeeld een DJ in dan zal de belastingdienst het binnen de WKR plaatsen, omdat feestelijke het leerzame gedeelte dan overschaduwd.

Heb je vragen aan de hand van dit artikel, neem gerust contact op met ons! SFAA is het administratiekantoor voor MKB en ZZP, kijk verder op onze website of vraag een gratis adviesgesprek aan (kan geheel virtueel) en zie wat wij voor jou kunnen betekenen.