Fietsend naar het werk; gezond en vergoed!

Het is heerlijk weer, veel beter om de auto te laten staan en de fiets te pakken. Ook is een fietser in de grotere steden (vanaf 100.000 inwoners) zelfs meer dan 10% sneller. Bij afstanden tot 3 kilometer wint de fietser namelijk bijna altijd; dat is inclusief parkeren en lopen naar de entree. En fietsen kan zelfs vergoed worden, zowel de reiskosten als de fiets! Fietsend naar het werk, wie wil dat nou niet? Geen files te zien en ook nog eens gezond. Fietsend naar het werk, hoe zit dit precies?

Reiskostenvergoeding

Om fietsen te stimuleren mag er aan elke werknemer (geldt dus ook voor de DGA die in dienst is!) onbelast een reiskostenvergoeding van maximaal € 0,19 per kilometer worden gegeven. De reiskostenvergoeding mag wel hoger liggen dan de € 0,19 per kilometer, dan is het alleen niet belastingvrij. Er zijn verder geen regels verbonden aan de kilometervergoeding, maar de werkgever kan wel voorwaarden stellen als een minimale en maximale afstand. De e-bike kan ook een uitkomst zijn voor langere afstanden naar het werk.

Fietsend naar het werk

Naast de reiskostenvergoeding kan de werkgever ook nog belastingvrij een bedrijfsfiets ter beschikking stellen, natuurlijk op voorwaarde dat de fiets echt gebruikt wordt om naar het werk te gaan. Dit kan op verschillende manieren.

Per 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht ingesteld voor werkgevers. De werkgever mag hiermee 1,2% van de totale brutoloonsom in 2017 gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Daar valt dus ook een fiets van de zaak onder. Er zijn ook geen verdere voorwaarden aan gesteld over het gebruik van de fiets; ideaal.

Als de vrije ruimte niet voldoende is om voor eventueel meerdere werknemers een fiets aan te schaffen, blijven er mogelijkheden om fietsen naar het werk te stimuleren door een deel te vergoeden wat wel binnen de vrije ruimte past. We raden wel aan goed na te denken over de invulling van de WKR, want wanneer de 1,2% van de totale brutoloonsom wordt overschreden komt hier een hoge eindheffing van 80% overheen.

Een derde mogelijkheid is het leasen van een fiets. Dit kan interessant zijn voor duurdere fietsen en dit kan zowel binnen de WKR als erbuiten. Je kunt zelf kiezen welk bedrag je bruto verstrekt als vergoeding.

De laatste mogelijkheid is het verschaffen van een renteloze lening aan de werknemer voor de aanschaf van een fiets. Deze lening kan de werknemer dan terugbetalen via zijn reiskostenvergoeding. Zo heeft de werknemer een fiets maar kost het hem niets door te fietsen naar het werk!

Wilt u meer weten over de fietsregelingen? Wij helpen u graag! Dan kun je ons bereiken op 020-2610723  of een mail sturen naar info@sfaa.nl.