Minimum DGA-salaris

Als directeur grootaandeelhouder ben je verplicht om jezelf loon uit te keren uit je onderneming. Hoeveel loon dit is is vooraf vastgesteld om belasting ontduiking tegen te gaan. Hoe dit loon wordt vastgesteld lees je in deze blog.

Gebruikelijk loon DGA 2022

Het DGA salaris keer je uit op het moment dat je minimaal 5% van de aandelen van de onderneming bezit, en zelf daadwerkelijk arbeid verricht in de onderneming. Op het moment dat je enkel aandeelhouder bent maar geen arbeid verricht in de onderneming is dit dus niet van toepassing.

In 2022 (en in de jaren daarvoor) werd het DGA salaris bepaald aan de hand van een van de volgende factoren:

  1. Minimaal 75% van het loon van een vergelijkbare functie bij een vergelijkbare onderneming (een concurrent bijvoorbeeld).
  2. Het loon moet gelijk zijn aan de hoogst betaalde functie binnen de eigen onderneming.
  3. Het DGA-salaris moet minimaal €48.000 bedragen (geldt voor 2022).

Het DGA salaris werd dan vastgesteld als de hoogste optie van de bovenstaande drie opties.

Gebruikelijk loon DGA 2023

In 2023 is het wederom verplicht om jezelf loon uit te keren als directeur groot aandeelhouder. Maar er zal 1 ding veranderen. Namelijk het doelmatigheidsmarge wordt afgeschaft. Het doelmatigheidsmarge is het de 75% die bij de eerste optie staat vermeld.

In 2023 zal dit bedrag namelijk worden verhoogd naar 100%, je bent dus verplicht om het volledige loon van een vergelijkbare functie uit te keren als DGA salaris, mits dit de hoogste optie is. Dit betekend ook dat als je momenteel gebruik maakt van het doelmatigheidsmarge, en dus maar 75% van het loon van een vergelijkbare functie uitkeert, je verplicht bent om dit met ingang van 2023 te verhogen naar 100%.

Maakt dit verschil veel uit?

Als DGA wil je doorgaans een zo laag mogelijk loon aan jezelf uitkeren, dit omdat het loon wat je betaalt krijgt vanuit de onderneming wordt belast in box 1. Dit is namelijk inkomen en wordt onder inkomensbelasting belast. Of het veel uitmaakt verschilt per situatie, soms is uitkeren van loon namelijk wel voordeliger.

Het DGA salaris niet betalen

Je bent verplicht om het minimum DGA salaris uit te keren wanneer je aan de eisen voldoet. Het kan voorkomen dat je onderneming niet winstgevend genoeg is om een minimum DGA salaris uit te keren. Wat je dan kunt doen hebben wij al eens eerder uitgelegd in deze blog. In deze blog hebben we ook parttime werken behandeld, en wat dit met het DGA salaris kan doen.

Vragen

Heb je vragen over het vasstellen van je DGA salaris? Of een ander verwant onderwerp? Neem dan contact op met de financiële rekenwonders van SFAA. Dit kan door te bellen naar +31 20 26 10 723 of mail naar info@sfaa.nl. SFAA is here to help!