geld besparen met fiscale tips

Het einde van het jaar is in zicht, wij hebben een aantal fiscale tips voor je opgesteld zodat jij op de valreep nog geld kunt besparen.  Dit kun je doen door je geld handig te investeren, hoe precies lees je in dit blog!

Vermogen naar box 3

Wie op 1 januari een vermogen heeft dat groter is dan 30.846 euro (of het dubbele voor fiscaal partners), moet hierover belasting betalen in box 3. Dit is over 2019 per saldo 0,54 tot 1,60 procent, afhankelijk van de omvang van je vermogen. Bij grote bedragen kan dat behoorlijk aantikken. Daarom is het slim om te proberen om dat vermogen voor die tijd te drukken.

Ontvang je toeslagen, dan is er nog een extra reden om je vermogen nog even onder de loep te nemen, want behalve bij de kinderopvangtoeslag geldt hiervoor ook een vermogenstoets. Die is erg streng: komt je vermogen slechts één euro boven de grens uit, dan verlies je je volledige recht op een toeslag.

Aflossen hypotheek

Door aan het einde van het jaar nog af te lossen op je hypotheek zorg je ervoor dat je belastbare vermogen lager is, zo haal je dus belastingvoordeel. Zorg er wel voor dat je onder het boetevrije stortbedrag blijft om maximaal profijt te hebben van je storting.

Let ook op dat je niet te veel aflost, probeer altijd een reserve te houden voor onverwachte of geplande grote uitgaven.

Grote aankopen

Staat er een grote aankoop op de planning? Dan kan het verstandig zijn om deze nog voor 2020 te doen.  Aankopen die energiebesparend zijn, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, of een warmtepomp zijn helemaal voordelig. Je haalt hier belastingvoordeel uit en je doet een investering die zich altijd terug betaald in de vorm van lagere kosten.

Je zorgpremie vooruit betalen kan ook een goede investering zijn, je moet hem immers toch betalen. Door dit in 1 keer te doen in 2019 levert dit niet alleen belastingvoordeel op, maar krijg je vaak ook een korting bij je zorgverzekeraar, wanneer je in 1 keer betaalt. Wederom dubbel besparen.

Schenkingen

Met een belastingvrije schenking bespaar je op twee manieren belasting: je vermindert je belastbaar vermogen, zodoende betalen nabestaanden later minder belasting. Vooral schenkingen aan een meerderjarig kind zijn interessant, omdat dit spaargeld niet meer wordt opgeteld bij het vermogen van de ouders.

Je mag je kinderen in 2019 5.428 euro belastingvrij schenken, voor overige schenkingen geldt een vrijstelling van 2.173 euro.

Je kunt ook overwegen om gebruik te maken van een verhoogde eenmalige schenkingsvrijstelling. In 2019 is deze vrijstelling voor ouders met een meerderjarig kind tot 40 jaar 26.040 euro. Wordt het geld aangewend voor een dure studie, dan geldt (onder voorwaarden) een hogere eenmalige vrijstelling van 54.246 euro.

Wordt het geld besteed aan een eigen woning, dan kun je tot 102.010 euro belastingvrij schenken. Deze schenking mag, maar hoeft niet perse naar een van je kinderen te zijn. De persoon die de schenking ontvangt moet alleen tussen de 18 en 40 jaar oud zijn, de schenking kan dus ook aan een vriend zijn.

Deze schenking mag ook worden gesplitst over 3 jaar, als de situatie zo is dat je deze schenking niet in 1 keer kan doen. Meer in formatie over schenkingen kun je vinden via deze link.

Schulden aflossen

Ook het aflossen van kleine schulden kan interessant zijn om belastingvoordeel te behalen in box 3. Voordat de schulden het box 3-vermogen verlagen, moeten ze namelijk eerst een drempel overschrijden. In 2019 is die drempel 3.100 euro voor alleenstaanden en 6.200 euro voor fiscaal partners. Je klant kan dus niet de volledige schuld aftrekken. Bovendien is de rente op persoonlijke leningen doorgaans ook niet aftrekbaar.

Beleggen in een groenfonds

Beleggen in een (erkend) groenfonds kan in 2019 ook erg voordelig zijn, er is namelijk een vrijstelling van 58.540 euro. Ook heb je recht op 0.7% heffingskorting van het vrijgestelde bedrag in box 3. Let wel goed op dat het groenfonds erkend is door de fiscus.

Jouw situatie

Wat in jouw situatie het meest voordelig is hangt af van wat jouw prioriteiten zijn.  Wil je je vermogen schenken of investeren? Er zijn in ieder geval een hoop opties om geld te besparen door middel van deze fiscale tips. Roept dit artikel nou vragen bij je op, neem dan contact op met ons via +31 20-2610723 of via de contact pagina.