new

Happy new year! Wij wensen je natuurlijk een heel succesvol 2018 toe. En op zakelijk gebied kunnen we je daarbij goed helpen. Daarom zetten wij een paar goede voornemens op een rij voor een zakelijk succesvol 2018!

Doe je investeringen bewust

Ga je investeren? Ga dan goed na wat belastingtechnisch handig is!

Koop je iets van onder de € 450 exclusief btw? Dan komt het in de winst & verlies rekening. Je hebt dus meteen in 2018 de kosten hiervoor, die je winst omlaag brengen. Hierdoor betaal je in 2018 minder belasting.

Koop je iets van boven de € 450 exclusief btw? Dan komt het op de balans. Dat betekent dat je de kosten over meerdere jaren kan spreiden. In al deze jaren heb je een stukje van de kosten, die je winst omlaag brengen. Deze investeringen kunnen ook meetellen voor een aftrekpost bij de belasting, als je per jaar meer dan € 2.300 (norm voor 2017, 2018 nog niet bekend) uitgeeft in deze categorie, kan je hiervoor in aanmerking komen.

Ga je verbouwen? Of een machine kopen die elektriciteit verbruikt? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een Milieu Investerings Aftrek (MIA) of Energie Investerings Aftrek (EIA). Voor auto’s en busjes zijn er complexe regelingen om te bepalen of je in aanmerking komt voor fiscaal voordeel. Het is dus zeker de moeite waard om eerst uit te zoeken of het voertuig dat je op het oog hebt hieraan voldoet.

Even sparren voor je een grote investering doet is heel verstandig! Bel ons dus gerust op.

Zorg voor facturen op je bedrijfsnaam

We komen elke dag facturen tegen die zijn gericht aan de ondernemer, op zijn persoonlijke naam. Dat is zonde. Want dan kan de aftrek van btw worden geweigerd. Zet dus elke factuur op je bedrijfsnaam te hebben.

Kies ook bij twijfel voor een factuur op bedrijfsnaam. Bijvoorbeeld: je koopt een auto en je twijfelt nog of je hem als zakelijk of privé gaat behandelen. Laat dan de factuur op bedrijfsnaam zetten. Dan is alles al in orde als je besluit de auto zakelijk te behandelen, en mocht je hem privé willen behandelen dan heb je er geen last van dat de factuur op bedrijfsnaam staat.

Houd dingen bij

Voor relatiegeschenken die je geeft, mag de btw teruggevraagd worden tot € 227 aan geschenken per relatie. Voor horecakosten kan de belastingdienst achteraf vragen met wie je was. Zo wordt gecheckt of het echt zakelijk was. Voorkom discussies met de belastingdienst en schrijf op voor wie je een relatiegeschenk hebt gekocht en met wie je toen dat zakelijke etentje had.

Als je ons een bon of factuur stuurt via een upload of de foto-app, zet dan in de omschrijving “Geschenk voor …” of “diner met …”.

Ook als je taxikosten of kosten voor Openbaar Vervoer hebt, kan je makkelijker aantonen dat het zakelijk was als je hebt bijgehouden waar je heen ging.

Gebruik de mogelijkheden voor reiskosten

Heel veel ondernemers laten geld liggen bij reiskosten. Dat is natuurlijk jammer. Als je voor werk reist mag je € 0,19 per kilometer als zakelijke kosten opvoeren. Dan maakt het niet uit of je op de fiets in de auto of in de trein zat. Het is ook niet van belang of het om woon-werk verkeer, bezoeken aan klanten of het doen van inkopen gaat.

Ook kosten voor Openbaar Vervoer mag je gewoon als kosten opvoeren. De makkelijkste manier om dit van de privé kosten te scheiden is door met twee OV-chipkaarten te werken. Heb je een vervoersbewijs en is het geen woon-werk verkeer? Dan mag je zelfs 6 % btw terugvragen.

Tot slot

Bij SFAA doen we meer dan het boeken van facturen, je kan altijd langskomen voor een check van je administratie en we denken graag met je mee. Ga je een investering doen? Of ga je een abonnement afsluiten? Je kan ons altijd vooraf bellen voor advies!