Het belang van een goede cashflow

Cashflow is de stroom van geld (ook wel cash) die in en uit je bedrijf vloeit. Dit doordat je facturen betaald, maar ook betalingen binnenkrijgt van klanten. Cashflow is misschien wel het belangrijkste van je onderneming, het zorgt ervoor dat je je personeel kunt betalen, je rekeningen kunt betalen en kunt groeien met je onderneming. Hierom is het ook erg belangrijk om je cashflow te monitoren en ervoor te zorgen dat je cashflow goed is.

Dit kun je doen door bijvoorbeeld een goed debiteuren beleid te handhaven om zo laat of wanbetalers te vermeiden.

Want geloof het of niet, maar veel faillissementen komen door een te kort aan cashflow waardoor betalingsproblemen ontstaan en schulden worden gemaakt.

Waarom cashflow zo belangrijk is

Cashflow is de graadmeter voor de financiële gezondheid van je onderneming. Op het moment dat je veel cashflow hebt komt er veel geld binnen en kunnen rekeningen dus ook gemakkelijk worden betaald. Ligt dit stil dan kunnen rekeningen niet worden betaald waardoor schulden ontstaan. En zoals we allemaal weten kost dit geld.

In de coronacrisis werd al snel duidelijk dat bedrijven die dicht moesten niet rond konden komen zonder staatsteun. Dit laat nogmaals zien hoe belangrijk het is om een goede cashflow te hebben.

Op het moment dat je een lening wilt aanvragen (voor bijvoorbeeld de aanschaf van een bedrijfspand) kijkt de bank vaak voornamelijk naar de liquiditeit van je onderneming, naar je cashflow dus.

Wat kun je doen om je cashflow te verbeteren?

Gemiddeld verliezen bedrijven jaarlijks 2.5% van hun omzet door niet betaalde facturen. Over het algemeen zijn dit kleine bedragen, maar bij elkaar gaat dat dus om veel geld.

Om je cashflow te verbeteren moet je eerst weten hoe je je cashflow kunt meten. Dit doe je door alle geldstromen uit je bedrijf af te trekken van alle geldstromen naar je bedrijf toe. Je trekt dus je uitgaven van je inkomsten af. Dit kun je gemakkelijk zien in het dashboard van je onlineboekhoudsoftware.

Door je cashflow in de gaten te houden zal je wellicht opmerken dat je ergens nog op kunt verbeteren. Dit kan zijn het zelf betalen van je rekeningen binnen de verplichte tijd om zo boetes te voorkomen. Maar ook ervoor zorgen dat je debiteuren hun rekeningen op tijd betalen en dit niet wordt vergeten.

Door standaard een betalingstermijn op je facturen te hebben kun je ervoor zorgen dat debiteuren sneller over gaan op betaling.  Ook kun je bij grote projecten kiezen voor een betaling vooraf.

Factureer direct na levering, op deze manier laat je zo snel mogelijk de betalingstermijn in gaan. Ook helpt het toevoegen van een betaling via bijvoorbeeld IDeal met het betaald krijgen van de facturen.

Wil je een helemaal snelle betaling van de facturen dan zou je kunnen werken met een kleine korting op het bedrag wanneer er binnen 7 of 5 dagen wordt betaald. Maar doe dit alleen op het moment dat cashflow het belangrijkste is wat je op dat moment nodig hebt.

Slechte cashflow door wan betalende grote bedrijven?

Ben jij een mkb-ondernemer of zzp’er en lever je aan grote bedrijven? Als je niet binnen de afgesproken betaaltermijn betaald krijgt, dan kun je dit vanaf 26 januari anoniem melden bij het tijdelijk Meldpunt Achterstallige Betalingen van de Autoriteit Consument & Markt.

Dit is bedacht door de overheid om grote bedrijven, bij wie het lastig is om als MKB’er alleen aan de bel te trekken, niet ongestraft weg te laten komen met het betalen van facturen buiten de betalingstermijn.

Crediteuren beheer om je cashflow te verbeteren

Met crediteurenbeheer betaal jij facturen aan jouw leveranciers op tijd, maar niet te vroeg. Je maakt een betaalplanning waarbij je niet alle rekeningen tegelijk betaalt. Daarbij hanteer je de maximale betalingstermijn van de factuur maar je betaalt wel op tijd.

Zo kun je optimaal gebruik maken van de cash in jouw onderneming, maar voorkom je boetes door te laat betalen van je facturen.

Nog meer manieren om je cashflow te verbeteren

Je hebt in deze blog gelezen waarom cashflow zo belangrijk is voor je onderneming en de groei hiervan. Wil je meer tips over hoe je je cashflow kunt verbeteren? Lees onze blog met 5 tips om je cashflow te verbeteren.

SFAA is een online administratiekantoor wat jouw administratie volledig in de cloud kan voeren. Zo heb je overal, waar ter wereld, een real-time inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming.

Vraag een gratis adviesgesprek aan en zie wat wij voor jou kunnen betekenen.