Internet op de zaak

Officieel heb je tot 1 mei 2019 de tijd om jouw aangifte inkomstenbelasting (IB) over 2018 in te dienen bij de Belastingdienst. Had jij de afgelopen jaren een sterk wisselend inkomen uit werk en woning? Dan kan het zijn dat je minder belasting hoeft te betalen door te middelen. Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog!

Wat is middeling van belasting en hoe werkt het?

Als beginnende ondernemer kan het zijn dat je inkomen de afgelopen jaren is gestegen. Dan kan het super interessant zijn om je inkomen te middelen en middeling aan te vragen bij de Belastingdienst. Bij middeling tel je de inkomens uit box 1 (inkomens uit werk en woning) van 3 aaneengesloten jaren bij elkaar op. Deze 3 aaneengesloten jaren worden ook wel het middelingstijdvak genoemd.

Nadat je het totale inkomen van het middelingstijdvak hebt berekend deel je dit totale inkomen door 3, en komt er een gemiddelde uit. Over dit gemiddelde inkomen bereken je het percentage dat aan belasting moet worden afgedragen. Is het verschil tussen dit bedrag aan belasting groter dan € 545 in vergelijking tot jouw huidige aanslag? Dan kom jij in aanmerking voor een belastingteruggave:

  • Als je over de 3 aaneensluitende jaren belasting hebt betaald in Nederland
  • Indien deze 3 aaneensluitende jaren niet al eerder hebt gebruikt om te middelen
  • En het verzoek om middeling doet binnen 36 maanden na alle aanslagen van het gekozen middelingstijdvak en indien deze aanslagen onherroepelijk vaststaan (dit is na 6 weken)

Waar moet je op letten bij het berekenen van inkomen uit box 1?

Is jouw inkomen uit werk en woning (box 1) van een kalenderjaar negatief? Dan wordt er vanuit de belastingdienst gerekend dat het bedrag € 0 is. Het gevolg hiervan is dat het gemiddelde van jouw middelingstijdvak hoger ligt dan dat het daadwerkelijk ligt.

Gemakkelijk uitrekenen of middeling interessant is

Wil jij berekenen of middeling interessant is? Dit kan via de website van belasting middeling. Wat je nodig hebt om dit te berekenen zijn je aanslagen van de afgelopen jaren en je inkomsten uit box 1 van de afgelopen jaren. Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. De financiële helden van SFAA zijn gespecialiseerd in het doen van IB-aangiften, en weten welke voordelen ondernemers hieruit kunnen halen.

Kom jij in aanmerking voor middeling?

Denk jij dat jij in aanmerking komt voor middeling? Wij onderzoeken dit graag voor je, en kunnen je complete IB-aangifte indienen bij de belastingdienst. Zo weet je zeker dat jij het optimale voordeel uit jouw belastingaangifte haalt. Bovendien onderhouden we goed contact met de Belastingdienst. Zijn er problemen of misstanden dan kunnen we snel schakelen. En dat is super handig voor jou.

Welke voordelen kun je nog meer halen uit je aangifte inkomstenbelasting (IB)?

Inkomstenbelasting is een complex onderwerp. De Nederlandse wet kent vele regels, uitzonderingen en aftrekposten. Speciaal voor ondernemers hebben wij de belangrijkste punten opgesteld in een gratis Whitepaper. Wist jij bijvoorbeeld dat je gebruik kunt maken van startersaftrek? Laat hieronder jouw e-mail adres achter en wij sturen je de Whitepaper binnen enkele minuten toe!