Holdingstructuur gevisualiseerd

De uitspraak 1 bv is geen bv komt je als ondernemer wellicht bekend voor. Het lijkt wellicht wat overdreven, maar het toepassen van een holdingstructuur door middel van een holding bv is ook voor de kleinere ondernemer zeer aan te raden. Weten wat een holdingstructuur of een holding bv is? Of weten hoe je een holding moet opzetten. Lees dan deze blog, hierin leggen wij het je duidelijk  uit!

Wat is een holding bv?

Een holding bv is bedoeld om  de waarde van je bedrijf in te bewaren en veilig te stellen. Door middel van een bv ben je namelijk niet meer persoonlijk aansprakelijk voor bij een eventueel faillissement, maar je kunt wel al het kapitaal in je bv kwijtraken. Je holding bv is een aparte entiteit die boven je werk bv (werkmaatschappij) staat om zo winsten veilig te kunnen stellen. Een voorbeeld zal het iets verduidelijken:

Stel je hebt een marketingbureau, en je verkoopt marktonderzoeken en strategieën aan andere bedrijven. Dan is jouw werkmaatschappij de entiteit die facturen naar je klanten verstuurd, loon betaalt aan je werknemers, rekeningen betaalt voor gas, water en licht, enzovoort. Hiermee verricht je je diensten en verdien je dus het geld. Je holding bv staat hier boven, hierin bewaar je de aandelen van je werkmaatschappij. Doordat je minimaal 5% van de aandelen in je holding bv bewaart ben je DGA in de holding. Door deze structuur worden de uren die je in de holding maakt gefactureerd aan de werkmaatschappij. Waardoor je dus een geldstroom richting je holding bv creëert.

Ook de winsten van de werkmaatschappij kunnen onbelast worden opgeschoven naar de holding bv. Zo stel je deze winsten veilig, want bij een faillissement van de werk bv kan geen aanspraak worden gemaakt op het kapitaal van de holding bv.

In de holding bv kun je de winst bewaren, herinvesteren of uitkeren aan jezelf (dit laatste wordt belast). Een holding bv is dus niets meer dan een normale bv die ervoor zorgt dat je winsten kunt opschuiven om ze zo veilig te stellen voor eventuele mindere tijden.

4 voordelen van een holding bv

Een holding opzetten biedt vaak vele voordelen. Een holding bv biedt vele verschillende voordelen, naast het veiligstellen van kapitaal zijn er nog een aantal verschillende voordelen. Wij hebben zie hieronder voor je op een rijtje gezet:

Veiligstellen winsten

Zoals eerder vermeld kun je met een holding winsten gemaakt met de werkmaatschappij veilig stellen door ze te verplaatsen naar je holding bv. Mocht je werkmaatschappij failliet gaan dan raak je niet de winsten die je met jaren lang hard werken hebt verdiend in één klap kwijt.

Verkopen van je werkmaatschappij

Als je op een leeftijd bent aangekomen dat je wilt gaan stoppen met werken is er een grote kans dat je je bv wilt verkopen. Dit is voor veel ondernemers een groot gedeelte van hun pensioen. Op het moment dat je dit zou doen zonder een holding bv moet je over de opbrengsten van de verkoop van je onderneming een groot bedrag aan de belastingdienst afdragen. Door middel van de holdingstructuur kun je dit geld hier, net als de winsten van je onderneming, in op slaan. Dit scheelt in de meeste gevallen 25% inkomstenbelasting over de gemaakte winst.

Belastingvrij kapitaal opbouwen

De winsten die je hebt gemaakt met je werkmaatschappij kun je sparen in je holdingstructuur. Dit zorgt ervoor dat je dit belastingvrij kunt doen, waar je vermogensbelasting zou moeten betalen op het moment dat je dit privé zou doen. Dit geeft nog een ander voordeel, je kunt namelijk op deze manier leningen aan jezelf verstrekken. Mocht je privé gezien een lening nodig hebben kun je deze afsluiten bij je holding bv. Je moet bij deze lening wel een minimaal rente zakelijk percentage betalen, maar dit doe je nog altijd liever aan je eigen onderneming dan aan een bank.

Om het rentetarief te bepalen kun je gebruik maken van deze pagina van de belastingdienst: Rentetarief bepalen.

Investeren vanuit je holding bv

Stel je wilt een bedrijfspand (of andere grote aankoop) kopen, met welke bv kun je dit dan het beste doen?

Dit kun je dan het beste doen met geld uit je holding bv. In het geval van een bedrijfspand kun je deze verhuren aan je werkmaatschappij, zo kun je met je werkmaatschappij gebruik maken van de dingen die je hebt aangeschaft met je holding bv. Op deze manier zorg je ervoor dat essentiële dingen als een bedrijfspand veilig worden gesteld.

Hoe zet ik een holdingstructuur op?

Het opzetten van een holdingstructuur kan complex zijn, helemaal wanneer je niet precies weet hoe het in elkaar steekt. Mocht je hierover vragen hebben neem dan contact met ons op! Bij SFAA hebben we veel ervaring in het opzetten van een holding en het behalen van het ultieme belastingvoordeel.

Het opzetten van een holding structuur kun je het beste direct doen op het moment dat je een bv opricht. Het kost iets meer dan het oprichten van een enkele bv (voornamelijk door de kosten die gemaakt worden bij de kvk en de notaris). Maar door dit direct te doen voorkom je dat je op een later moment extra moet betalen voor het overdragen van de aandelen van de organisaties. Zoals eerder gezegd heeft het opzetten van een holdingstructuur ook voor een kleine onderneming voordelen, hierom raden wij altijd aan om dit te doen op het moment dat je een bv opricht.

Hoeveel kost het opzetten van een holdingstructuur?

Bij het opzetten van een holdingstructuur moeten natuurlijk twee bv’s worden opgezet, de kosten hiervan bedragen €51.30,- per entiteit. Gemiddeld komen hier nog tussen de €500 en €1000 euro notariskosten bij. Jaarlijks komen hier nog kosten bij voor administratie werkzaamheden. Wil je zeker weten dat je niks te veel betaalt? Schakels dan SFAA in! Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op, SFAA is here to help.

Ik heb een holdingstructuur opgezet, wat nu?

Je hebt een werkmaatschappij en een holding bv op laten zetten, maar nu is het ook belangrijk dat je optimaal gebruik maakt van beide bv’s. Zorg ervoor dat je contacten goed zijn afgesloten, waardoor jij als DGA in loondienst bent bij je holding bv en via deze holding wordt ‘verhuurd’ aan je werkmaatschappij. Verder moeten de rekening-courant overeenkomsten juist worden afgesloten en moeten de aandeelhoudersovereenkomsten worden afgesloten.

Vragen?

Heb je vragen over het opzetten van een holding? Wil je meer informatie over wat een werkmaatschappij en een holding bv doet? Of wil je advies over het omzetten van je eenmanszaak naar een bv met holdingstructuur? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! In een gratis adviesgesprek (online of op kantoor bij ons) bekijken we met jou wat de voordeligste optie is zodat jij het ultieme belastingvoordeel kunt behalen. Of neem een kijkje op onze website om meer over ons te weten te komen.