Tegenwoordig betalen we in veel gevallen met digitaal geld; contactloos betalen bij de supermarkt, producten bestellen op het internet via iDeal en zelfs afrekenen met de smartphone behoort tot de mogelijkheden. Ons financieel systeem is dus drastisch aan het veranderen, waar contant geld een steeds kleinere rol in gaat spelen. Het gebruik van contant geld wordt dan ook ontmoedigd door nationale overheden en grote banken. Maar is deze ontwikkeling naar digitaal geld wel wenselijk?
De dalende trend van het aantal contant afgerekende aankopen zet zich voort (zie grafieken). De toename van het gebruik van de pinpas is zichtbaar in alle bevolkingsgroepen. Jongvolwassenen en hoog opgeleiden maken relatief veel gebruik van de pinpas. De lager opgeleiden en ouderen, de groepen die eerst veel met contant geld bleven betalen, hebben ook de overstap gemaakt naar digitaal betalen.
Voordelen van het verdwijnen van contant geld
Het verdwijnen van contant geld brengt voordelen met zich mee. Voor de consument is het erg handig om geen contant geld meer op zak te hoeven hebben. Ook geeft het digitaal betalen de consument meer mogelijkheden en daarmee gemak om de aankopen af te rekenen. Voor u als ondernemer zitten er ook voordelen aan vast; digitaal betalen versnelt en vergemakkelijkt het betalingsproces. Daarnaast zorgt digitaal betalen ook voor een efficiëntere administratie. Ook is er gebleken dat als betalingen digitaal zijn, de consument structureel meer uitgeeft dan wanneer de consument betaalt met contant geld. De voornaamste reden dat contant geld nog blijft bestaan is de ‘back-up functie’. Zo kan er bij problemen bij de digitale betaalmethoden toch nog worden afgerekend. Dit mede als gevolg van een aantal omvangrijke storingen in het digitale betalingsverkeer in de laatste tijd.
Innovatie
De ontwikkeling naar een cashloze samenleving gaat in Nederland sneller dan elders in Europa. Ons land is wereldwijd een van de koplopers in digitaal betalen. Dat komt door een overeenkomst die banken, winkeliers en overheid hebben gesloten waarin ze afspraken elektronisch betalen te stimuleren. Elektronisch betalen is gemiddeld genomen dan ook veiliger, sneller, goedkoper en efficiënter.
Zo is er afgelopen week een officiële iDeal-app in de appwinkel verschenen. Met deze app wordt een speciale QR-code gegenereerd, waarbij de consument de code scant, de bank-app zich opent en de betaling kan worden voltooid. Zo wordt het zelfs mogelijk om aan de deur of op de markt met iDeal te betalen.
Het aanbieden van meerdere digitale betaalmethoden zoals Ideal en Afterpay, en het stimuleren van het gebruik de pinpas kunnen u helpen door de efficiëntie, de klantvriendelijkheid, het gemak en de snelheid van de digitale betaling ten opzichte van contante betaling.
Kunnen wij u helpen?
Wilt u advies over het gebruik van de verschillende digitale betaalmethoden? Neem dan gerust contact met ons op! Bel ons op 020-2610723 of mail naar info@sfaa.nl.