Internet op de zaak

We zien het veel ondernemers doen, het internet abonnement wat ze op hun thuis adres gebruiken
opvoeren in het bedrijf. Sinds de coronatijd werken veel mensen (gedeeltelijk) vanuit huis. Mag je dan de
kosten van je internet zakelijk opvoeren?

Verschil privé en zakelijke kosten

De belastingdienst laat je zakelijke kosten aftrekken van de belasting. Wanneer kosten ook echt als zakelijk worden gezien kan alleen nog wel eens een grijs gebied zijn. Zit je namelijk overdag te werken aan je keukentafel, dan is het internet abonnement zakelijk. Maar zit je in de avond met het zelfde internet abonnement Netflix te kijken kun je dit niet verantwoorden bij de belastingdienst. Dit worden ook wel gemende kosten genoemd. Maar waar wordt de grens getrokken?

Waar de grens wordt getrokken is erg simpel. Zakelijk gebruik, zoals mailen van klanten, doen van je belastingaangifte of het opzoeken van informatie voor zakelijk gebruik is allemaal zakelijk. Prive gebruik is het gebruik wat niet verantwoord kan worden voor zakelijk gebruik, denk aan Netflix, het doen van online boodschap voor je gezin of het boeken van een vakantie.

Internet (en een telefoon abonnement) heeft elk mens standaard in zijn of haar huis. Je had deze kosten dus ook gemaakt als je geen ondernemer was. Van het internetabonnement maak je ook privé gebruik en hierdoor kan je de volledige kosten niet zakelijk opvoeren. Wel mag je eventuele ‘meer kosten’ voor internet en bellen opvoeren op de zaak. Heb jij bijvoorbeeld extra telefoon- of internet-kosten door zakelijk gebruik dan mag je deze opvoeren op de zaak. Tegenwoordig komt dit echter weinig voor doordat er geen verschil in abonnementskosten en gebruik wordt gemaakt.

De 10% regel voor internet

Maak je voor minstens 10% van het abonnement zakelijk gebruik, dan mag je wel gedeeltelijk de kosten opvoeren op de zaak. Je mag dan namelijk voor het deel dat je zakelijk gebruik maakt de kosten opvoeren. Wel moet je kunnen aantonen dat je voor dat gedeelte zakelijk gebruik maakt van het internet. Dit doe je door aan te tonen dat je echt vanuit huis werkt, door bijvoorbeeld bewijs te hebben dat je op bepaalde dagen standaard vanuit huis werkt.

Hoe weet je voor welk percentage je de kosten zakelijk mag opvoeren? Hier is niet een eenduidig antwoord op. Helaas zijn er geen vuist regels als het aankomt op het inschatten welk gedeelte van je internetgebruik zakelijk is en welk gedeelte privé is. Maak deze schatting zelf door goed na te denken voor welk gedeelte je zakelijk gebruik maakt. Mocht de belastingdienst in twijfel trekken hoe jij de kosten opvoert dan kunnen ze dit streng gaan onderzoeken. Zorg er dus voor dat de kosten die je zakelijk opvoert goed verantwoord kunnen worden!

Tip: Let ook goed op de kosten voor tv bij een tv en internet abonnement niet opvoert, maar dat je het beperkt tot enkel het deel internet kosten.

Vragen over zakelijke internet kosten?

Heb je vragen over of kosten zakelijk of privé zijn? Of wil je weten of je het ultieme belastingvoordeel behaalt met jouw onderneming? SFAA helpt bij het behalen van het ultieme belastingvoordeel. Weten wat een administratie bij SFAA jou op kan leveren? Bekijk onze website en neem contact met ons op!