duimpie

Het Nederlandse trustkantoor Intertrust is vandaag naar de beurs gegaan. Intertrust regelt belastingzaken en levert administratieve dienstenen voor multinationals,middelgrote bedrijven, beleggingsfondsen en particuliere beleggers. De kernactiviteit is (net als bij SFAA) de belastingdruk voor klanten zo laag mogelijk te maken en de administratieve werkzaamheden overnemen.

Balanswaarde Intertrust

De balans van Intertrust laat zien dat het bedrijf voornamelijk uit immateriële activa bestaat. Van de totaalwaarde van 1,2 miljard bestaat 1 miljard uit de geschatte waarde van de merknaam en de klantrelaties, dit is relatief hoog. Verder isde winstmarge van Intertrust erg hoog, op een omzet van 166 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar blijft er een bedrijfsresultaat van 69 miljoen euro. Dit is een winstmarge van 42 procent. Als de winstmarge zo hoog is, waarom is Intertrust dan naar de beurs gegaan? Voornamelijk om schuldreductie te genereren. Met de uitgifte van de aandelen is 486 miljoen opgehaald.

Risico`s voor belegger

Als er relatief veel immateriële activa in bezit is dan zijn er meer risico`s voor de belegger dan normaal. De eerste is dat als er cruciale specialisten weggaan en de grote klanten gaan met deze specialist mee, dan leidt dit tot een grote omzetdaling voor Intertrust. Verder is het dat als de G20 besluit om de belastingwetgeving aan te passen, dit er nadelig uit kan pakken voor Intertrust. Het derde belangrijke risico is de rente. De beursgang zorgt voor schuldreductie, maar er blijft nog een half miljard euro aan schuld over. Intertrust heeft zich beperkt ingedekt tegen renteschommelingen. Een sterke stijging van de rente leidt dus tot een forse stijging van de rentelasten.

De beursgang van Intertrust brengt dus een hoop risico`s met zich mee. Als u vragen heeft over deze beursgang, mail ons op info@sfaa.nl of bel ons op 020 26 10 73

 Intertrust is vandaag naar de beurs gegaan