Loondoorbetalingsplicht voor werkgevers verkort

Vorige week kondigde het kabinet aan dat de maximale hoogte van de loondoorbetalingsplicht voor werkgevers verkort wordt. Werkgeversorganisaties zijn al enige tijd met het kabinet in gesprek om de werkgeverrisico`s te beperken bij ziekte van de werknemer, omdat dit een drempel zou zijn om meer personeel aan te nemen. Als de werkgevers sneller nieuw personeel aannemen is dit goed voor de arbeidsmarkt, de werknemers hebben er dus ook voordeel bij!

Hoe werkt het?

Als een werknemer ziek is, dan wordt het loon dat hij normaliter verdient doorbetaald. Dit is een loondoorbetaling door de werkgever of een ziektewetuitkering door het UWV. Een ziektewetuitkering (zoals bijvoorbeeld zwangerschap) wordt door het UWV betaald en bedraagt 70 procent van het loon verdient in het laatste jaar, maar geldt alleen als de werknemer onder de no-riskpolis valt. Als dit het geval is dan is dit is goed nieuws voor de werkgever, hij hoeft het loon van zijn werknemer niet door te betalen. Valt de werknemer niet onder de no-riskpolis dan moet de werkgever het loon van zijn werknemer wel betalen.

Vernieuwde loondoorbetalingsregelen

Hoe de nieuwe loondoorbetalingsregel precies werkt of wanneer die precies in werking gaat is nog niet helemaal duidelijk, maar de werkgever krijgt sowieso meer invloed. Waarschijnlijk zal het ongeveer zo zijn dat wanneer de werkgever niet van mening is dat hij het loon hoeft te betalen, dan moet hij aantonen dat de situatie voor rekening van de werknemer komt. De werknemer is dan verplicht om zijn eigen loon doorbetalen. De vernieuwde loondoorbelastingsregeling gaat waarschijnlijk rond 1 april 2016 in werking. Als er precies duidelijk is hoe deze nieuwe wetgeving eruit ziet dan zullen wij u op de hoogte brengen!

Heeft u nog vragen / opmerkingen over de loondoorbetalingsplicht? Mail ons op info@sfaa.nl of bel 020 26 10 723

Loondoorbetalingsplicht voor werkgevers verkort