Fiets van de zaak

Een fiets van de zaak, handig voor jezelf en je werknemers. Sinds 2020 zijn er nieuwe regels om de fiets van de zaak aantrekkelijker te maken en zo fietsen van en naar werk te stimuleren.

Deze fietsregeling stelt een vast bijtellingspercentage waar dit vroeger afhankelijk was van hoeveel privé en zakelijke kilometers er gereden werd. Hierdoor wordt het hebben van een fietsplan een stuk aantrekkelijker. Maar hoe werkt het precies?

Hoe werkt de fiets van de zaak?

De fiets van de zaak en daarbij komende fietsregeling werkt als volgt. Door de fietsregeling kun je als werkgever een fiets, elektrische fiets of speed-pedelec vergoeden aan je werknemers. Zo kunnen jouw werknemers van en naar het bedrijf met de fiets. Daarnaast kan de fiets natuurlijk ook privé gebruikt worden, iets wat met een auto zwaar wordt belast. Ook jijzelf kunt gebruik maken van de fietsregeling. Scooters, brommers of segways vallen niet onder het fietsplan.

De fiets blijft eigendom van de werkgever en is dus enkel in gebruik van de werknemer. Hierdoor geldt geen kilometervergoeding voor het reizen van en naar werk, er wordt namelijk niet gereisd met een privé voertuig. Zo kun je als werkgever met een fietsplan besparen op de reiskosten van je werknemers.

Hoeveel kost een zakelijke fiets?

Jij als werkgever betaalt de fiets van de zaak, in de meeste gevallen ook reparaties wanneer dat nodig is. De werknemer krijgt 7% bijtelling op zijn loon, net zoals dat bij een auto zou gebeuren.  Deze bijtelling wordt enkel gerekend op het moment dat de fiets voor zowel privé als zakelijk gebruik wordt gebruikt.

De werkgever kan er ook voor kiezen om de bijtelling voor zijn rekening te nemen, dit kan worden vergoed met de vrije ruimte in de WKR. Meer weten over de WKR zodat je deze kunt gebruiken voor een fiets van de zaak? Lees het hier…

Ben je zelfstandig ondernemer, dan geld ook de 7% bijtelling. Deze wordt dan bij de winst opgeteld. De bijtelling wordt altijd gerekend van de consumentenadviesprijs, wat de door de fabrikant bekendgemaakte prijs is. Het wordt dus niet vanaf de dagwaarde berekend. Op deze handige website kun je checken wat de prijs van jouw fiets is.

Op een elektrische fiets van 2000 euro is 7% precies €140, uitgaande van een gemiddeld tarief van 42% belasting blijft er slechts €58 over. Dit is minder dan €5 netto extra maandelijkse kosten door de aanschaf van een fiets van €2000.

Naast de bijtelling kost de aanschaf van een fiets ook geld. Als je dit als ondernemer niet in 1 klap wilt betalen kun je er ook voor kiezen om de fietsen te leasen. Je betaalt dan alsnog de bijtelling over de waarde van de fiets, maar hoeft niet in 1 keer de gehele aanschaf te betalen.

Fiets van de zaak op de balans

Op het moment dat je een fiets aanschaft en deze een waarde heeft van €450 of meer mag je hem op de balans van je onderneming zetten. Daarnaast mag je bij fietsen van €2.400 of meer de fiets afschrijven. Ook kom je dan in aanmerking voor extra 28% investeringsaftrek. Het is dus belangrijk om goed te onderzoeken wat voor fietsen je koopt en hoe je het ideale belastingvoordeel kunt behalen met een fietsplan.

Bied jij je werknemers een fiets van de zaak aan?

Weet je al of je je werknemers een fiets gaat aanbieden? Dit kan namelijk voordeliger zijn dan het betalen van een kilometervergoeding. Ook stimuleer je je werknemers zo om op een gezondere manier naar werk te komen. Daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu, en vaak in de stad sneller dan met de auto. Veel voordelen dus!

Het kan een aardige investering zijn, maar op lange termijn zeker terug te verdienen. Wil je weten of je een fietsenplan moet opzetten bij je onderneming, wat dat je allemaal kost en of daar ruimte voor is in je financiën? Wij kunnen helpen! Wij van SFAA hebben veel ervaring met het geven van financieel advies aan startup en scale-up ondernemingen. Zo weet jij altijd precies wat de opties zijn voor jouw onderneming. Plan een gratis adviesgesprek in en bekijk de mogelijkheden. Direct iemand spreken? Bel dan naar +31 20 26 10 723.