pop glas

Middelen van uw inkomen bied vaak fiscaal voordeel op, tenminste als u een sterk wisselend inkomen geniet.

Als ondernemer heeft u vaak te maken met een wisselend inkomen. In het ene jaar is soms uw inkomen beter dan het andere jaar, waardoor middelen fiscal voordeel op kan leveren en er minder belasting hoeft worden betaald.

Verdieping in belastingzaken zorgt ervoor dat u als ondernemer zo slim mogelijk omgaat met aftrekposten en andere fiscal regelingen. Middels een speciale wettelijke regeling, genaamd middeling, kunt u mogelijk de belastingdruk op uw inkomen verlagen.

Deze wettelijke regeling is bedoeld omdat mensen met sterk wisselende inkomsten meer belasting betalen dan mensen met een gemiddeld net zo hoog, maar stabiel inkomen. Middels middeling wil de belastingdienst hieraan tegemoet komen en kan u teveel betaalde belasting als volgt terugvragen:

Bekijk hoeveel inkomstenbelasting (de regeling geldt alleen voor Box 1-inkomen) u over drie achtereenvolgende jaren hebt betaald. Houd daarbij geen rekening met de heffingskortingen. Een jaar met een negatief inkomen geldt als een jaar met nul inkomen. Vervolgens tel je de inkomens van die drie jaren bij elkaar op en deelt het totaal door drie. Nu krijg je het gemiddelde inkomen over die drie jaar.

Bereken nu hoeveel inkomstenbelasting u had moeten betalen als u elk van die drie jaren dit gemiddelde inkomen had verdiend. Vergelijk de werkelijk betaalde belasting (wederom dus zonder rekening te houden met de heffingskortingen) met het bedrag dat u zou hebben betaald met in elk jaar het gemiddelde inkomen. Het verschil tussen de twee bedragen mag je terugvragen van de Belastingdienst, rekening houdend met een drempel van 545 euro.

U kunt ook deze som berekenen via deze site.

Vaak denken mensen dat het voor iedereen interessant is, is dit wel zo?

Nee. Een kort, maar helder antwoord. Voor mensen met een stabiel inkomen maakt middelen namelijk niets uit.

Voor wie is dit dan wel interessant?

Voor mensen met sterk schommelende inkomsten. Een grote groep hiervan is ondernemer. U kunt het lot een beetje helpen en je inkomen over 2013 bewust laag houden. Bijvoorbeeld door op de valreep van 2013 nog even snel een flinke investering te doen. Of door een factuur aan een grote klant pas in januari versturen. Met bovenstaande rekentool kunt u spelenderwijs berekenen of dat voor u ook zin heeft.

Ook als u bent ontslagen en een gouden handdruk hebt gekregen (eenmalig heel hoog inkomen) en nu thuis zit met een uitkering (laag inkomen) kunt u geld verdienen met middeling. Helemaal als de WW-periode is afgelopen en u helemaal niets meer krijgt en u dus in uw berekeningen een jaar met nul inkomen kunt meenemen.

Verder zijn mensen die een sabbatical hebben opgenomen en mensen die wel al met pensioen zijn maar nog geen AOW ontvangen middelingskandidaten. Let wel op, want voor mensen met een AOW geld een speciale regeling.

Tenslotte is middeling vaak interessant voor iedereen die nog maar een jaar of twee jaar geleden is begonnen met werken (voor startenden op de arbeidsmarkt), omdat u dan een jaar met geen of een heel laag inkomen kunt meetellen.


Let op:
voordat u kunt middelen moet u eerst een motivatie brief sturen aan de belastingdienst. In deze motivatie moet duidelijk worden middels berekeningen waarom u voor deze regeling in aanmerking komt. Op de site van de belastingdienst kunt u zien aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Uiteraard helpen wij u graag ook verder en kunnen we samen uw inkomen onder de loep nemen. Kunnen wij u helpen? Klik dan hier of mail direct naar info@sfaa.nl

Schermafbeelding-2014-03-07-om-14.52.02