poppetje pen

Over een deel van de winst binnen de eenmanszaak, VOF of maatschap hoef je als ondernemer geen belasting te betalen. Dat heeft te maken met de MKB winstvrijstelling ook wel de MKB vrijstelling genoemd. Hier leggen we je uit wat de Mkb winstvrijstelling is en hoe deze precies wordt berekent.

Wat is de mkb winstvrijstelling of de mkb vrijstelling?

De Mkb winstvrijstelling of mkb vrijstelling  is een percentage van de behaalde winst uit 1 of meer ondernemingen. Op het moment bedraagt de mkb vrijstelling 14 % van de behaalde winst. Over dat percentage hoef je geen belasting te betalen.

Hoe wordt de mkb winstvrijstelling berekend? 

Om de mkb winstvrijstelling te bereken wordt de behaalde winst verminderd met de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek bestaat uit:

  •  zelfstandigenaftrek
  • startersaftrek
  • meewerkaftrek
  • stakingsaftrek
  • aftrek speur- en ontwikkelingswerk

De vrijstellingen zorgen meestal voor een lager belastbaar bedrag voor de ondernemer. Maar de mkb vrijstelling werkt twee kanten op. Bij een winst wordt de belastbare winst lager. Dat betekent dus dat je minder belasting betaalt. Maar als je onderneming verlies maakt zorgen de vrijstellingen ervoor dat je belastbaar verlies lager wordt. Dan krijgt dus minder geld terug van de belastingdienst.

mkb vrijstelling aanvragen

De financiële van SFAA zijn gespecialiseerd in mkb administratie en financieel advies voor het mkb. Wil je meer informatie over de mkb vrijstelling? Wij helpen je graag! Mail ons op info@sfaa.nl of bel 020 26 10 723.

poppetje 19