SFAA

Het proces van bepalen of je geld mag terugvragen of niet, is complex en kent veel verschillende factoren. In deze financiële blog leggen we uit hoe u kunt bereken of (en hoeveel) u btw kunt terugvragen voor bedrijven met een eigen kantine in beheer.

Doorgaans verkopen bedrijven met een eigen kantine producten aan haar personeel met een korting. De belastingdienst is geïnteresseerd in het verschil tussen de opbrengst van de kantine in werkelijkheid en in de situatie wanneer ze producten verkoopt zonder korting.

Om het BTW-bedrag te bereken gebruikt de belastingdienst een formule die we nu stap voor stap met u langslopen.

  • Bereken het bedrag van de aanschafkosten (eten en drinken) exclusief de btw.
  • Reken hier een marge van 25% bij. (aanschafkosten *1.25)
  • Bereken vervolgens de daadwerkelijke omzet van de kantine.
  • Bereken het verschil (het bevoordeelde bedrag).
  • Deel het verschil tussen het aantal werknemers.

De belastingdienst heeft een grens getrokken op precies € 227,-. Komt het ‘geschonken’ bedrag per werknemer boven deze grens uit, dan zult u over dit bedrag 6% btw moeten afdragen. Voor meer informatie zie ook de site van de belastingdienst.

Om meer duidelijkheid te schetsen geven we een voorbeeld.

De totale aanschafkosten van het eten en drinken in 2015 komt neer op € 5.000,-.

Inclusief de opslagmarge komt dat neer op € 6.250,-. De daadwerkelijke omzet van uw kantine bedraagt € 2.250,-. Waardoor het geschonken bedrag dus op € 4.000,- uitkomt.

Uw bedrijf kent 20 werknemers, en de bevoordeling per werknemer telt dus (4000/20) € 200,-.

Let op! Ook overige bevoordelingen tellen mee!

Naast eten en drinken kunt u uw personeel ook bevoordelen door voorzieningen zoals cadeaus (bijvoorbeeld kerstpakketten) te verstrekken. Indien dit het geval is, telt u de deze kosten per werknemer op het zojuist berekende bedrag.

Een kerstpakket van € 30,- per personeelslid, zorgt er in het geval van het voorbeeld voor dat de grens overschreden wordt (€ 200,- plus € 30,- maakt € 230,-).

U moet nu, voor zover het om 6% goederen gaat, 6% btw corrigeren. In het voorbeeld betekent dat, 6% van €200 per personeelslid, maakt € 12 * 20 werknemers, € 240,-. De kosten over de overige voorzieningen kunt u nu wel aftrekken, in het geval van een kerstpakket met 21% belasting, kunt u € 5.21 per kerstpakket terugvragen.

Meer weten?

Mocht u vragen hebben over de WKR regeling specifiek voor kantines in eigen beheer, of de regeling in het algemeen? SFAA neemt graag de tijd om uw persoonlijke situatie door te nemen. Neem vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of mail ons naar info@sfaa.nl.SFAA