De negatieve rente

Tegenwoordig kost het bij veel banken geld om geld op de bank te houden, ook wel negatieve rente genoemd. Sinds 1 juli is bij de meeste banken het drempelbedrag voor negatieve rente verlaagd, wat dus betekend dat je met een kleiner vermogen ook al negatieve rente moet betalen. Hierdoor is de kans groot dat je negatieve rente moet betalen over het stallen van je geld. Dit is natuurlijk erg zonde van je geld, dus wij hebben onderzocht of je deze negatieve rente kunt ontwijken, en op welke manier.

Wat is de reden achter de negatieve rente?

De rente is al sinds een lange tijd historisch laag, dit komt voornamelijk door de Europese centrale bank. De ECB probeert namelijk het uitgeven van geld te stimuleren om op deze manier de economie draaiende te houden. Een hoge rente zorgt er namelijk voor dat mensen gaan sparen, en als mensen sparen geven ze minder geld uit en wordt er dus minder geld in de economie gestopt. De ECB wilde voor de COVID-crisis de negatieve rente verlagen, maar door corona waren ze genoodzaakt de lage rente aan te houden, om zo de economie te blijven stimuleren.

Dit heeft als gevolg dat de banken waar je als particulier, of ondernemer, je geld op stalt hiervoor rente moet betalen aan de ECB. Dit zorgt ervoor dat het de banken te veel geld kost om ook nog rente uit te betalen aan klanten. Vandaar de negatieve rente die op het moment wordt gehanteerd.

Overigens was sparen eigenlijk al jaren niet meer interessant, door de lage rentestand was de inflatie elk jaar groter waardoor je koopkracht elk jaar een paar procent daalde, zelfs met een positieve rente. Maar de negatieve rentestand is wel een extra grens doorbroken.

Wat zijn de rentestanden van de banken?

De rente standen van de banken zijn sinds 1 juli gewijzigd naar de volgende percentages:

Bank Bedraggrens en kosten Rente
ABN Amro €150.000 -0,5%
ASN Bank €100.000 -0,5%
Bunq Vanaf €100.000 rekent Bunq €0,03 per €1000 n.v.t.
ING €100.000 -0,5%
Knab €100.000 -0,5%
Nationale-Nederlanden €250.000 (sinds 18 mei 2021) -0,5%
Rabobank €100.000 -0,5%
Rabo GroenSparen alle tegoeden -0,5%
Regiobank €100.000 -0,5%
SNS €100.000 -0,5%
Triodos Bank €100.000 + €2 per maand boven de 18 jaar -0,5%
Van Lanschot €100.000 -0,5%

(op basis van onderzoek op 1 juli)

Zoals je ziet zijn er geen banken waarbij je met een aanzienlijk bedrag nog gratis of in ruil voor winst je geld kunt stallen.

Hoeveel kost negatieve rente jaarlijks?

Stel, de negatieve rente is -1 %, dan kost dit je op €100.000.- jaarlijks €1000. Maar dit is nog niet je volledige verlies. Geld wordt namelijk ook elk jaar een beetje minder waard, zo tussen de 1% en 3% per jaar. Dit betekend dat je niet alleen geld aan de bank moet betalen om je gespaarde geld te mogen stallen, maar dat geld wordt ook nog eens minder waard.

Stel de inflatie is 3%, dan gaat je werkelijke waarde van je vermogen van €100.000 naar €96.030 binnen één jaar, zonder dat je hier ook maar iets aan kunt doen. Zonde van je geld! Maar wat kun je hier aan doen?

Negatieve rente ontwijken, wat zijn de opties?

Geld betalen om te mogen sparen is iets wat je natuurlijk wil voorkomen, maar kan je dit ook echt voorkomen? Door je geld op een andere manier te ‘sparen’ kun je de negatieve rente ontwijken, dit zijn je opties!

Zelf je geld bewaren

Je kunt natuurlijk je geld van de bank halen en bewaren in een kluis. Dit is wel een stuk onveiliger dan het geld virtueel op de bank hebben staan. Denk maar aan de schade die je kunt oplopen op het moment dat je vermogen verbrandt, of gestolen wordt.

Deposito sparen

Met deposito sparen geldt doorgaans een hogere rente dan op een normale spaarrekening. Dit kost je alleen wel flexibiliteit. Je zet je geld namelijk voor een langere periode vast, en je kunt dit geld alleen eerder opnemen door geld te betalen. Je ontwijkt hiermee dus wel de negatieve rente, maar je kunt dit alleen doen met geld wat je voor een lange periode (bijvoorbeeld 10 jaar) niet nodig hebt.

Maar zelfs als je je geld voor een langere tijd vast wilt zetten is deze optie niet het meest aantrekkelijk. Zo is de rente met deposito sparen zelden hoger dan de inflatie, en loop je mogelijke winst bij rentestijging in de toekomst mis.

Hypotheek aflossen

Je kunt besparen door extra vermogen wat je bezit af te lossen van je hypotheek, je moet deze immers toch afbetalen, dus waarom niet eerder.  Dit kan helemaal gunstig zijn wanneer je een hoge rente betaalt of door je spaargeld boven de vermogensrendementsheffing uitkomt. Wel kun je meestal maar een bepaald percentage van je hypotheek jaarlijks extra aflossen zonder extra kosten te maken.

Beleg je geld via een beleggingsrekening

Op het moment dat je je geld belegd loop je meer risico dan dat je het stalt op een spaarrekening. Maar het is wel een makkelijke manier om een hoger rendement te ontvangen dan de huidige negatieve spaarrente.

Bij de binckbank kun je gemakkelijk een beleggingsrekening openen, hier kun je je geld beleggen tegenover een hogere rente dan de huidige negatieve rente van een spaarrekening.

Naast Binckbank zijn er veel verschillende opties om je geld te beleggen, de ene biedt meer begeleiding, de andere meer zelfstandigheid. Ook zit er verschil in de kosten die worden gerekend. Zoek dus van te voren goed uit waar je met jouw vermogen het beste kunt beleggen.

Meerdere spaarrekeningen openen

Door bij verschillende banken een rekening te openen kun je onder de drempel blijven waar vanaf negatieve rente wordt gerekend, en dus de negatieve rente ontwijken. Hiermee voorkom je dat je de bank moet betalen om je geld te mogen sparen, maar hiermee voorkom je nog niet dat je geld minder waard wordt door bijvoorbeeld de inflatie.

Een rekening openen bij een buitenlandse bank

In sommige landen ligt de spaarrente hoger dan in Nederland, in Scandinavië of in Italië bijvoorbeeld. Op het moment dat je dit in een ander EU land doet beperk je de risico’s en weet je dat de regelgeving goed is. Wel is het belangrijk dat je wederom goed onderzoek doet naar welke bank je uitkiest, en in welk land.

Blog negatieve rente samengevat

De negatieve rente is een feit, en dit zal voorlopig ook niet veranderen gezien de staat van de economie en de ECB die de economie wilt stimuleren door de rente laag te houden. Maar je kunt de negatieve rente ontwijken middels verschillende manieren. Wil je advies over wat je het beste met je vermogen kunt doen? Neem dan contact met ons op! SFAA is gespecialiseerd in het geven van financieel advies aan ondernemend Nederland. Zo weet jij precies wat de veiligste en voordeligste manier is om je vermogen te stallen of te investeren, om zo de negatieve rente te ontwijken

Plan een gratis adviesgesprek in, spreek je liever direct iemand? Bel dan naar +31 20-2610723.