Hoe kun je geld verdienen met een NFT?
Op het moment dat je geld investeert in een NFT koop je (met cryptovaluta) een digitaal eigendomsbewijs. Je wordt dan bijvoorbeeld eigenaar van een exclusief stukje muziek. Vaak wordt de NFT gekocht met het doel deze op een later moment met rendement te verkopen. Doordat de NFT’s uniek zijn kan de prijs erg hard stijgen, maar er zijn ook duidelijk risico’s aan verbonden. Een NFT kan namelijk ook zijn waarde significant verliezen.
Evenals de cryptomarkt is de NFT markt erg volatiel, en non-fungible tokens kunnen dan ook erg fluctueren in hun prijs. Dit maakt het een spannende maar ook erg risicovolle investering. Over de aanschaf en verkoop van een NFT betaal je transactiekosten, ook deze bijbehorende kosten fluctueren ,waardoor het een erg risicovolle investering kan zijn.
Privé of zakelijk investeren in NFT’s?
Wij als administratiekantoor krijgen steeds vaker de vraag of investeren in NFT’s het beste privé of zakelijk kan worden gedaan. Het antwoord hierop is simpel, doe dit nooit zakelijk. Op het moment dat je zakelijk gaat investeren in NFT’s loop je namelijk niet enkel het risico je investering kwijt te raken, maar loopt ook de onderneming risico.
De investering kan dan namelijk als onzakelijke investering worden beschouwd, waardoor het geïnvesteerde bedrag door de belastingdienst kan worden bestempeld als privé opname. Over dit bedrag moet je dan nog eens belasting betalen zoals je dit bij een dividenduitkering ook zou moeten. Daarbovenop komt het volgende, leidt de investering tot een faillissement van je onderneming, door bijvoorbeeld een belastingschuld die niet kan worden voldaan, dan kan het investeren als onbehoorlijk bestuur worden aangemerkt. Waardoor je privé aansprakelijk kan worden gesteld voor schulden gemaakt met je onderneming.
Dit is natuurlijk gelijk een heel negatief scenario, maar ook in het geval dat de investering leidt tot veel winst kun je beter met je privé vermogen deze investering doen. Investeer je in NFT’s met privé geld dan valt dit onder BOX 3, terwijl de winst die je met je onderneming maakt wordt belast als vennootschapsbelasting (BOX 2), dit is een stuk minder voordelig dan BOX 3.