corona virus

De werktijdverkorting (WTV) is vervangen door de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Deze regeling werkt anders, waardoor hij veel sneller kan worden toegekend en open staat voor meerdere bedrijven.

Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud in plaats van Werktijdverkorting

Het kabinet heeft besloten dat:

  • De regeling per direct niet meer aangevraagd kan worden.
  • De regeling per direct wordt vervangen door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud.

Dit betekent dat als je al een werktijdverkorting hebt aangevraagd en een vergunning hebt ontvangen, je vergunning van kracht blijft. Als je na afloop van de vergunning verlenging wilt, moet je gebruik maken van de nieuwe regeling.

Heb je al Werktijdverkorting aangevraagd, maar heb je nog geen vergunning ontvangen? Dan zal jouw aanvraag behouden blijven maar gezien worden als een aanvraag voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud. Je zult later aanvullende vragen toegestuurd krijgen.

Heb je nog geen aanvraag ingediend? Dan moet je wachten op verdere berichtgeving en vraag je daarna de NOW aan bij UWV zodra dit mogelijk is.

Wat is de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud?

De algemene regel is dat bedrijven die meer dan 20 procent omzetverlies verwachten door de crisis een tegemoetkoming mogen aanvragen in de loonkosten. Die kan oplopen tot maximaal 90 procent van de loonsom: het geld dat de werkgever kwijt is aan loon voor werknemers. Let op: dit geldt alleen voor bedrijven die in de periode dat ze tegemoetkoming krijgen geen mensen ontslaan en gewoon salarissen doorbetalen.

Voor wie is de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud?

Bedrijven mogen de regeling gebruiken om naast mensen met een vastcontract ook mensen met een flexcontract in dienst te houden en te blijven betalen. Nog meer goed nieuws, uitzendbureaus kunnen ook aanspraak maken op de NOW. Voor flexcontracten en uitzendbureaus gelden ook gewoon dezelfde regels.

Hoe werkt de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud?

Bij de NOW komt wel een stuk meer rekenwerk kijken. De tegemoetkoming in de loonkosten voor de werkgever loopt dus op tot maximaal 90 procent, maar het daadwerkelijke percentage hangt af van de omzetdaling die het gevolg is van de coronacrisis.

Het is nog niet duidelijk hoe de percentages precies liggen, dit komt omdat de regeling nog niet volledig is uitgewerkt. Wel is het in grote lijnen duidelijk:

  • Omzetdaling van 100 %, tegemoetkoming van 90%.
  • Omzetdaling van 50%, tegemoetkoming van 45%.
  • Omzetdaling van 25%, tegemoetkoming van 22,5%.

Het desbetreffende bedrijf krijgt 80% voorschot van het aangevraagde bedrag, op basis van de geschatte omzetdaling. Achteraf wordt dan gekeken of dat terecht was en zal er eventueel nog geld moeten worden terugbetaald of bijbetaald.

Hulp bij het aanvragen?

Vragen over de nieuwe regeling? Neem dan contact op met ons! Doe dit via info@sfaa.nl of bel naar +31 20-2610723 Wij helpen je graag verder!